Elflygplan flyger i Storbritannien – ska kunna flyga 80 mil om tre år

Storbritanniens första flygning med ett elflygplan på den kommersiella skalan har genomförts och planerna hos företaget bakom flygplanet är att ha 10-20 stolars elflygplan i drift om tre år och 2040 ska elflygplan kunna flyga över 500 mil.

Bland annat motortillverkaren ZeroAvia står bakom den första flygningen i Storbritannien med ett elflygplan som skulle kunna användas för kommersiella flygningar i projektet HyFlyer. Flygplanet som flög under förra veckan, ett mindre Piper M-klass-flygplan, har plats för sex passagerare och har fått sin traditionella motor utbytt mot en elektrisk motor och premiärflygningen i veckan sträckte sig drygt tio mil.

ZeroAvia har valt att börja utveckla en elektrisk motor som drivs av vätgasbränsleceller som enligt ett pressmeddelande erbjuder samma nollutsläpp som ett batteridrivet elflygplan men har ett mycket mer lovande energi till viktförhållande. Detta ska i sin tur innebära att den vätgasdrivna motorlinan ska kunna flyga kommersiellt i en mycket större skala och inom en snabbare tidsram än elflygplan med batterier.

Redan om tre år har ZeroAvia som mål att ha ett elflygplan drivet av vätgasbränsleceller som kan flyga 10-20 passagerare på sträckor upp till 80 mil. År 2030 ska det finnas 50-100 stolars elflygplan och år 2040 hoppas ZeroAvia ha ett flygplan som har plats för 200 passagerare som kan flyga 500 mil på vätgasbränslecellerna.

(Foto: ZeroAvia/Valery Miftakhov)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.