Aktivister stoppade flygplan från att lyfta i Ängelholm

Ett antal klimataktivister från Extinction Rebellion ska ha hindrat ett ATR-flygplan från att lyfta från Ängelholm Helsingborg Airport under måndagskvällen. Polis har kallats till flygplatsen och avlägsnat ett tiotal personer.

En manifestation som systemkritiska Extinction Rebellion säger sig ligga bakom har pågått på Ängelholm Helsingborg Airport under måndagskvällen enligt Helsingborgs Dagblad som även skriver att minst en person av flera klimataktivister har limmat fast sig på en ATR 72-600 tillhörande Xfly som flyger på uppdrag av SAS.

”Det rör sig om någon typ av manifestation. Jag vet inte mot vad eller vad de har för mål i nuläget. Vi har avlägsnat ett tiotal personer från området”, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisens ledningscentral till Helsingborgs Dagblad.

ATR-flygplanet skulle ha lyft som SK 2184 klockan 19.05 men har på grund av aktionen inte kunnat lyfta. Polisen uppger att en person limmat fast sina händer på flygplanskroppen men klockan 20.45 har de tiotal personer som tagit sig in på flygplatsområdet avlägsnats. Klockan 20.50 lyfte ATR-flygplanet en timme och 45 minuter sen mot Stockholm Arlanda.

De fem personer som befann sig i anslutning till planet hade löst biljett till resan och befann sig således inte där olovligen. Handlingen att hindra planet från att lyfta är däremot olaglig skriver polisen. Gruppen av personer som befann sig i terminalbyggnaden har gjort åverkan på inredning och de är misstänkta för skadegörelse. Gruppen av personer som hindrade planet från att lyfta är misstänkta för brott mot luftfartsförordning.   

Hur stort arbetet för klimatet verkligen är hos aktivisterna är dock tveksamt. En spann av plast innehållandes lim som aktivisterna använt på flygplatsen behagade de varken ta med sig eller slänga. Istället placerades den vid sidan av en papperskorg och flygplatspersonal fick ta hand om den för att troligen slänga den i en avsedd behållare för rätt typ av återvinning. Dessutom har den kvinnliga aktivisten som limmade fast sina händer på flygplanets nos bilder på sin Instagramsida från resor till Nya Zeeland och Hawaii. Ytterligare en av aktivisterna som befann sig vid flygplanet har rest till USA, Vietnam och Australien de senaste åren och då är det mycket som talar för att flyg varit iblandat i resorna.

FAKTA:

  • En ATR 72-600 flyger inte på hög höjd och bidrar därför inte till någon höghöjdseffekt.
  • Flygplanstypens bränsleförbrukning är 11 % lägre per passagerare än en vanlig europeisk bil på en inrikesflygning i Sverige.
  • Inrikesflyget i Sverige stod för 3,2 % av växthusgasutsläppen från inrikestransporter 2018.

Så att stoppa en ATR 72-600 från att lyfta påverkar knappt klimatet någonting och kanske det vore bättre att stoppa bilar på väg till Stockholm från Nordvästra Skåne istället för att påverka klimatet.

Källor

https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-utslapp-fran-inrikes-transporter/?

http://www.atraircraft.com/userfiles/files/brochure_ECO_light.pdf

(Foto: Peter Wemmert – Kameratrollet)

2 kommentarer

  1. Nyfiken på att se en europeisk bil på en inrikesflygning. Vi kanske också ska börja stoppa bilar istället för att påverka klimatet?? Inte lätt att skriva tidningsartiklar alltså….

    1. Jämförelsen är gjord av flygplanstillverkaren och visar skillnaderna på bränsleförbrukningen mellan ATR och en bil. Finns ingen planer på att en europeisk bil ska genomföra en inrikesflygning. Det är upp till var och en att bestämma vad man vill stoppa men ”inrikes biltrafik” står för större utsläpp än ”inrikes flygtrafik” enligt Naturvårdsverket. flyg24nyheter skriver inga tidningsartiklar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.