SAS säger upp 560 piloter

SAS varslade i slutet på april närmare hälften av sina anställda på grund av coronapandemin och nu står det klart att 560 piloter blir uppsagda från bolaget.

SAS verksamhet ska precis som många andra flygbolag minskas på grund av coronapandemin och den minskade efterfrågan. I slutet av april varslade SAS 5 000 anställda vilket nästan motsvarar hälften av bolagets anställda. Nu står det klart att 560 piloter kommer att lämna bolaget och blir uppsagda enligt SVT Nyheter.

”Vår ambition är att fortsatt vara det ledande flygbolaget i Skandinavien och därmed ha en bärande roll i den Skandinaviska infrastrukturen som garant för nationell och internationell tillgänglighet. För att kunna fortsätta att uppfylla denna viktiga samhällsfunktion måste vi anpassa våra kostnader till de rådande omständigheterna. Det oerhört tråkigt och ledsamt att vi tvingas anpassa vår personalstyrka till en lägre efterfrågan,” sade SAS VD Rickard Gustafson i samband med beskedet i april att man varslar 5 000 anställda.

Det är piloter från både Sverige, Norge och Danmark som kommer att sägas upp, men från Svensk Pilotförening menar man att SAS valt att säga upp personal innan man tittat på andra alternativ.

”Man har valt att gå vidare med uppsägningar innan man tittat på andra alternativ. Vi kan inte se att SAS har visat att man ska minska verksamheten så mycket att det motiverar så många piloters uppsägning, säger Svensk Pilotförenings ordförande Martin Lindgren till SVT Nyheter.

Vad som däremot står klart är att flygmarknaden kommer att vara betydligt mindre de kommande åren och med det behövs färre anställda inom flygbranschen. Det finns flera prognoser och bedömingar som pekar på att flygbranschen kan uppnå 2019 års nivåer igen någonstans kring år 2023 eller 2024, och kanske behövs många av de som sägs upp nu då igen. I maj hade SAS 94 procent färre passagerare jämfört med samma månad 2019.

(Foto: SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.