Qantas parkerar 100 flygplan i ett år – Boeing 747 har flugit färdigt

Qantas kommer att pensionerna samtliga sina Boeing 747 omedelbart och parkera 100 flygplan på marken i upp till ett år samtidigt som 20 procent av bolagets anställda kommer att sägas upp. Så ser planen ut för det australiensiska flygbolaget att ta sig igenom coronapandemin.

12 miljarder kronor i tillskott ska tillföras Qantas genom bland annat en nyemission för att snabba på återhämtningen och att vara väl positionerad för nya möjligheter. Samtidigt ska 6 000 jobb försvinna hos Qantas som en följd av coronapandemin och detta motsvara ungefär 20 procent av bolagets anställda.

Förutom att 6 000 jobb försvinner hos Qantas kommer man även att ställa 100 av 133 flygplan på marken under det kommande året på grund av den låga efterfrågan på flygresor på främst internationella flyglinjer. Därav är det nästan samtliga flygplan som flyger på bolagets internationella linjenät som kommer att parkeras. Qantas kommer även att fasa ut sina kvarvarande sex Boeing 747 ett halvår tidigare än planerat på grund av coronapandemin.

”Qantas-gruppen gick in i denna kris i en bättre position än de flesta flygbolag och vi har några av de bästa utsikterna för återhämtning, särskilt på den inhemska marknaden men det kommer att ta år innan internationella flygningar återvänder till vad det var. Vi måste positionera oss för flera år där intäkterna blir mycket lägre och det innebär att bli ett mindre flygbolag på kort sikt”, säger Qantas VD Alan Joyce i en kommentar.

Framtiden för Qantas 12 stycken Airbus A380 är dessutom osäker. Flera flygbolag har redan valt att fasa ut eller funderar på att fasa ut flygplanstypen, till exempel Air France. Qantas är relativt säkra på att alla bolagets långlinjeflygplan kommer att återgå i trafik igen, med undantag för sina A380-flygplan som alltså kan ha flugit för sista gången i Qantas färger.

(Foto: Li Pang)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.