Lufthansas räddningspaket är säkrat

Heinz Hermann Thiele var hotet mot att få igenom Lufthansas räddningspaket från den tyska staten under den extra bolagsstämman som hölls under torsdagen, men Thiele och 98 procent av aktieägarna på stämman röstade ja till räddningspaketet som ska ge Lufthansa 9 miljarder euro.

Under torsdagen höll Lufthansa en extra bolagsstämma med anledning av det räddningspaket som man arbetat fram tillsammans med den tyska staten. Före stämman hade en av storägarna, Heinz Hermann Thiele varit tveksam till att acceptera räddningspaketet och ett nej från Thiele hade troligen inneburit ett steg närmre konkurs för Lufthansa. Heinz Hermann Thiele valde dock att rösta ja till räddningspaket från den tyska staten tillsammans med 98 procent av de cirka 30 000 aktieägare som var representerade på bolagsstämman.

 ”Beslutet från våra aktieägare ger Lufthansa förutsättningar för en framgångsrik framtid. Å våra 138 000 medarbetares vägnar vill jag tacka den tyska staten samt regeringarna i våra andra hemmamarknader för deras engagemang i att stabilisera verksamheten. Vi inom Lufthansa är medvetna om vårt ansvar att återbetala de upp till 9 miljarder euro till skattebetalarna så snart som möjligt”, säger Lufthansas VD och koncernchef Carsten Spohr.

Räddningspaketet från den tyska staten innebär att Tyskland kommer att äga 20 procent av Lufthansa genom den tyska stabiliseringsfonden, WSF, som även kommer att bidra med 5,7 av de nio miljarder euro som räddningspaketet innehåller. Räddningspaketet kompletteras med ett lån om upp till 3 miljarder euro genom medverkan av KfW och privata banker. Hela paketet har redan blivit godkänt av EU-kommissionen.

Som ett resultat av bolagsstämman under torsdagen är Lufthansas likviditet säkrad på hållbara nivåer. De biljettsäljande flygbolagen inom Lufthansa Group, Lufthansa, Swiss, Eurowings, Brussels Airlines och Austrian Airlines, arbetar snabbt och effektivt för att återstarta sina verksamheter och flygbolagens planerade trafikprogram kommer därmed att utökades under kommande veckor. Trafikprogrammet för de närmaste veckorna kommer, enligt ett pressmeddelande, att publiceras i början av nästa vecka. Målet för flygbolagskoncernen är att uppnå 90 procent av alla ursprungligen planerade kortdistansflygningar och 70 procent av alla långdistansflygningar i trafikprogrammet som gäller från och med september.

(Foto: Lufthansa)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.