Västerås – automatisering istället för nedläggning?

En automatisering av Västerås flygplats istället för att lägga ner den. Det vill en grupp av företag se och blir automatisering av har arbetet potential att sprida sig över stora delar av världen.

Beslutet om att lägga ner Västerås flygplats i Västerås kommunfullmäktige sköts tidigare i juni upp till tidigast i höst då flera partier menar att frågan inte är tillräckligt utredd. Nu har en grupp teknik- och industriföretag trätt fram och vill se att Västerås flygplats behålls och att man då automatiserar flygplatsen med hjälp av 5G-tekniken enligt SVT Nyheter.

En automatisering av Västerås flygplats innebär att så väl incheckning, bagagehantering som snöröjning sker automatiskt och även drönare ska ingå i konceptet både som varu- och persontransporter. Konceptet skulle minska flygplatsens kostnader framhåller projektledaren Bengt Simonsson för SVT Nyheter. Projektet om en automatiserad flygplats startade 2018 och efter en utvärdering av flera flygplatser har man beslutat att Västerås är den mest lämpade.

”Vi har sonderat flera flygplatser men kommit fram till att Västerås uppnår högst antal samlade poäng. Vi har en lång, hård landningsbana där man kan landa med tung trafik och vi har närheten till industrin”, säger Bengt Simonsson, projektledare till SVT.

Projektet kring att automatisera Västerås flygplats skulle kunna påbörjas omedelbart och om det blir av och lyckat kan konceptetet sprida sig vidare med Västerås som nav. Enligt gruppen bakom automatiseringsförslaget finns det ungefär 40 000 flygplatser i världen som riskerar att läggas ner och som kan räddas av minskade kostnader genom det automatiserade konceptet.

(Foto: My another account)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.