Air Baltic – världens yngsta flygplansflotta

Coronapandemin innebär att Air Baltic har fått tidigarelägga sina planer för sin flygplansflotta. Därför flyger man nu med världens yngsta flygplansflotta där det äldsta flygplanet inte ens är fyra år.

En snabbare utfasning än tänkt av Bombardier Dash 8 Q400 och Boeing 737 på grund av coronapandemin innebär att Air Baltic idag har en enhetsflotta med Airbus A220-flygplan. De nya Airbus-flygplanen har en medelålder på 1,9 år vilket gör att Air Baltic har världens yngsta flygplansflotta enligt bolagets VD Martin Gauss som Simple Flying pratat med. Det äldsta flygplanet har en ålder på 3,6 år.

Martin Gauss säger att den förenklade enbart Airbus-flottan har tidigarelagts med tre år. Air Baltic har nu en medelålder på flottan som vi flyger med på 1,9 år. Air Baltic har i nuläget 22 Airbus A220-300 i sin flotta och under året kommer ytterligare tre att levereras, men bolaget kommer att skjuta upp flera leveranser i år och nästa år på grund av coronapandemin. Air Baltic har 14 av 22 flygplan i drift just nu.

Det lettiska bolaget har tidigare sagt att man vill expandera på den skandinaviska marknaden som komplement till den baltiska marknaden när man får fler Airbus A220-flygplan levererade. En expansion ska inkludera skandinaviska baser med punkt till punkt trafik, men om dessa planer finns kvar trots coronapandemin är oklart.

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.