Embraer ska fortsätta utveckla turbopropp

Embraer och Boeing skulle tillsammans utveckla ett nytt turboproppflygplan för att konkurrera med Airbus-ägda ATR, men samarbetet har stoppats. Embraer väljer dock att gå vidare med planerna på en ny turbopropp och letar samtidigt efter en ny utvecklingspartner till det nya flygplanet.

I en telefonkonferens har Embraers VD Francisco Gomes Neto bekräftat att man fortsatt tittar på att utveckla ett nytt turboproppflygplan och samtidigt hoppas den brasilianska flygplanstillverkaren få med sig en ny samarbetspartner då samarbetet med Boeing stoppats. Till Simple Flying säger Embraers VD att projektet med en ny turborpopp är en bra kandidant för att skaffa sig en ny partner.

Embraer ser möjligheterna som finns på turboproppmarknaden då konkurrensen där idag är låg. I storleksordningen 50-70 stolar är det Airbus-ägda ATR som dominerar med sin ATR 42 och 72 samt Dash 8 Q400 som för en allt mer anonym närvaro. Enligt Reuters kontrollerar ATR 80 procent av turboproppmarknaden idag.

Embraer uppges ha noterat att Kina och Indien är två möjliga samarbetskandidater för det nya turboproppflygplanet som tros passa bra in i Embraers nya strategi som nu arbetas fram och som ska fokusera på tillväxt och lönsamhet. Embraers senaste turboproppflygplan, Embraer EMB 120, slutade att tillverkas i storskalig form för snart 20 år sedan.

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.