A321neo sätts in på långlinje till USA

Coronakrisen skapar troligen en ännu större marknad för Airbus A321neo som med sin långa räckvidd och mindre kapacitet jämfört med widebody-flygplan kan matcha den minskade efterfrågan på långflygningar. TAP Air Portugal har bestämt sig för att sätta in sina A321neo på flygningar till New York delvis istället för Airbus A330.

En räckvidd på 7 400 kilometer gör det möjligt att flyga med Airbus A321neo på långlinjer där efterfrågan inte är tillräcklig för att de lönsamt ska flygas med widebody-flygplan. Med coronakrisen så har efterfrågan på flygresor körts i botten och långlinjerna är de som förväntas återhämta sig sist och därav kan A321neo med färre antal stolar än widebody-flygplan bli än mer populär på långlinjer på grund av coronakrisen.

Ett flygbolag som redan nu valt att ersätta ett widebody-flygplan med A321neo är TAP Air Portugal. Bolaget planerade att flyga dagligen med Airbus A330-900neo mellan Lissabon och New York JFK, men när bolaget återupptar linjen i oktober blir det fem avgångar i veckan med A321neo och två avgångar i veckan med A330 istället. A321neo har plats för 171 passagerare i TAP Air Portugals konfiguration jämfört med A330-900neo som tar 298 passagerare hos TAP.

Även hos SAS har man flaggat för att de tre A321LR, en version av A321neo, som man har på order från Airbus kommer att användas på befintliga långlinjer istället för Airbus A330/A340/A350. Enligt SAS kommer Oslo och Stockholm att ha långlinjetrafik med A321LR medan widebody-flygplanen ska utgå från Köpenhamn. Den ursprungliga planen med A321LR hos SAS var att börja trafikera nya långlinjer där bolagets A330, A340 och A350 varit för stora för efterfrågan, exempelvis Göteborg-New York, nu ser det inte ut att bli så, utan istället kommer A321LR alltså att flyga på befintliga långlinjer på grund av coronakrisen.

(Foto: Nicky Boogaard)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.