Vad händer om Sverige gör en Österrike?

Den österrikiska regeringen har beslutat att stödja och bidra till ett räddningspaket på totalt 600 miljoner euro till Austrian Airlines. Samtidigt inför man fler miljökrav för flygbolaget, men avser även att sätta ett minimipris på alla flygbiljetter på 40 euro vilket väntas bli ett hårt slag för lågprisflyget. Vad skulle hända om Sverige går samma väg och inför ett minimipris på flygbiljetter?

Ett ekonomiskt stöd på totalt 600 miljoner euro där Österrike hjälper till med 450 miljoner euro av pengarna genom ett stöd och lånegarantier ska tillsammans med en kapaitalinjektion från moderbolaget Lufthansa hålla Austrian Airlines flytande genom coronapandemin och tiden framöver. Stödet från den österrikiska staten kommer dock med flera motkrav, däribland kommer Austrian Airlines att flytta över alla sina flygningar (flygnummer) till tåg på sträckor då restiden med tåg är under tre timmar. Dessutom ska Austrian Airlines minska sina utsläpp med 30 procent år 2030 jämfört med 2005 och öka sin bränsleeffektivitet.

Dagen efter att Austrian Airlines räddningspaket tillkännagivits kom regeringen i Österrike med fler nyheter för flygbranschen i landet. Bland annat kommer man att förändra landets flygskatt, men den stora nyheten är att man kommer att införa ett minimipris på flygbiljetter till och från Österrike. Minimipriset är 40 euro och ska motsvara kostnaden för skatter och avgifter som flygbolagen måste betala för varje passagerare. Beslutet att införa ett minimipris har syftet att minska flygets klimatpåverkan enligt den österrikiska miljöministern Leonore Gewessler.

Att flygbiljetter till och från Österrike nu ska kosta minst 40 euro, motsvarande 420 kronor, väntas bli ett hårt slag för lågprisflyget i Österrike som under de senaste tre åren har expanderat kraftigt. Minimipriset och den förändrade flygskatten kommer procentuellt att vara en större andel av lågprisflygbolagens biljettpriser i större utsträckning än fullkostnadsbolag som Austrian Airlines. Det innebär alltså att en större andel av de intäkterna som lågprisflygbolag drar in på en biljett kommer att gå till skatter och avgifter medan Austrian med generellt sett högre biljettpriser har en mindre procentuell andel av intäkterna som försvinner i skatter och intäkter. Sedan 2017 har Wien blivit platsen för en stor lågprisexpansion med bland annat Level, Wizz Air, Eurowings och Ryanair genom dotterbolaget Lauda och konkurrensen till Austrian Airlines ökade kraftigt. 

Det är rimligt att tro att det finns två syften med minimipriset på 40 euro. Dels att minska flygandet och minska flygets klimatpåverkan, men även att skydda Austrian Airlines från den hårda konkurrensen från lågprisflyget. Det är rimligt att tro att Österrike vill på något sätt skydda den investering man nu gör i Austrian genom lånegarantier och direkt ekonomiskt stöd. Något som stärker motivet att Österrike vill skydda Austrian är förändringen av flygskatten i Österrike då det sammantaget innebär en ökad skatt på kort- och medeldistanslinjer där Austrian Airlines idag har konkurrens med lågprisbolagen medan flygskatten på långlinjer som Austrian flyger men inte deras lågpriskonkurrenter kommer att minska. Hur införandet av minimipriset kommer att påverka lågprisflygets närvaro i Österrike återstår att se, men den häftiga expansion från lågprisflyg som varit lär komma av sig, dels av coronapandemin men även på grund av Österrikes införande av minimipriser och förändrade flygskatter. Kan det till och med gå så långt att lågprisflygbolagen mer eller mindre lämnar Österrike helt? Tveksamt.

Om den svenska regeringen skulle införa något liknande med ett minimipris på flygbiljetter med Miljöpartiet i spetsen, hur hade den svenska flygmarknaden då förändrats? De tre stora lågprisflygbolagen i Sverige Norwegian, Ryanair och Wizz Air, hade nog agerat olika. Norwegian som inte ses som ett lika ultralågkostnadsbolag som sina två konkurrenter och bedriver en helt annan typ av linjenät i Sverige än både Ryanair och Wizz Air hade kanske valt att behålla ungefär samma verksamhet som tidigare, vid ett normalt tillstånd och utan en coronakris. Samtidigt hade SAS position troligen stärkts. För inrikesmarknadens del hade ett minimipris troligen inte haft någon särskilt stor påverkan på dels hur många som reser, dels på förhållandena och ställningarna mellan de olika flygbolagen då priserna på inrikeslinjerna i princip alltid ligger över ett förmodat minimipris på 400-500 kronor per biljett.

Ryanair som redan innan coronakrisen aviserade att man stänger sin bas på Skavstas flygplats kanske hade dragit ner på flygningarna till Sverige ytterligare, men det är tveksamt om man skulle gå så pass långt att helt lämna den svenska flygmarknaden. Wizz Air som har en relativt stor närvaro på Malmö Airport och är det bolag med flest linjer från flygplatsen skulle kanske titta på att flytta över hela sin trafik till närbelägna Kastrup om ett minimipris på flygbiljetter skulle införts i Sverige. Detsamma gäller även Ryanairs flyglinje från Krakow till Malmö. Vad som skulle hända med Wizz Air och Ryanairs linjer till och från Göteborg är mer osäkert och samma frågor gäller egentligen för hela landet, flyttar lågprisbolagen mer kapacitet till Finland, Oslo eller Köpenhamn, flyttas kapaciteten till helt andra marknader, eller väljer man att stanna kvar trots ett minimipris? 

Det är enbart spekulationer, och om ett Österrike-scenario någon gång kommer att bli aktuellt för Sverige är det kanske ingen som vet. Ett införande av ett minimipris fyller dock två syften för en regering i Sverige där en liten del av den vill minska flygandet medan den större delen kanske ser möjligheter med att stärka SAS position på den svenska marknaden och med det skydda de pengar man nu stöttat SAS med på grund av coronakrisen. Det är precis samma troliga syften som finns i Österrike med införandet av ett minimipris och en förändring av flygskatten. Båda parter i regeringen skulle alltså bli nöjda men på varsitt sätt då ett minimipris dels tros minska flygandet, åtmistonde för lågprisdelen, (gör den lilla delen av regeringen glad) samtidigt som man stärker det nationellt sett viktiga flygbolaget, i Sverige SAS (gör den större delen av regeringen glad). Om Sverige skulle kopiera Österrikemodellen helt kan även flygskatten komma att göras om genom en högre skatt på kortare sträckor och lägre skatt på längre sträckor där det inte finns något annat alternativ än att flyga som är rimligt att ta. Detta innebär mer eller mindre samma fördelar och nackdelar för fullkostnadsbolagen respektive lågprisbolagen som i Österrike.

Simon Ericson

flyg24nyheter

(Foto: Jens Christian Bladh)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.