Level Europe ställer in – kan inte betala mer

Det IAG-ägda österrikiska lågprisflygbolaget LEVEL Europe ställer in sina betalningar och stoppar sin verksamhet på grund av coronakrisen.

LEVEL Europe som är en del av IAGs lågprisflygbolag LEVEL befinner sig insolvens och kan med det inte betala sina skulder i tid längre. En förvaltare till det österrikiska bolaget kommer att utses av en domstol i Österrike för att se om det går att driva bolaget, som har 240 anställda, vidare uppger The Local. Förutom coronakrisen i sig kan även Österrikes beslut att införa ett minimipris på flygbiljetter till och från landet vara en orsak till att IAG nu verkar vilja skrota LEVEL Europe.

LEVEL Europe ägs i första hand av Vueling, som i sin tur ägs av IAG, och hade en flygplansflotta med två Airbus A320 och fyra Airbus A321 som utgick från baser i Amsterdam och Wien före coronakrisen. Bolagets bildades i slutet på 2017 med avsikten att ta över konkursade Niki i Österrike men detta misslyckades och istället valde man att lansera egna lågprisflygningar under 2018.

Det som finns kvar av varumärket LEVEL är nu en flygplansflotta med sju Airbus A330-flygplan som före coronakrisen flög långlinjer till lågpris från Spanien och Frankrike till andra sidan Atlanten. Airbus A330-flygplanen flygs dels av OpenSkies men även av Iberia. Grundandet av LEVEL under 2017 och introduceringen av långlinjer sågs som ett svar på Norwegians kraftiga expansion i Spanien med långlinjer till Nordamerika.

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.