IATA vill förlänga slott-undantag

IATA vill att undantaget kring användningen av slottreglerna ska förlängas vilket ska stötta flygbolagen igenom en tuff höst och vinter.

IATA ser ett behov av att världens flygbolag behöver stöttning på grund av coronakrisen genom vintern. Organisationen pekar i ett pressmeddelande på fyra nyckelområden för att hjälpa flygbolagen och ett av dessa gäller slottar, start- och landningstillstånd.

IATA vill se att undantaget kring regeln att ett flygbolag måste använda 80 procent av sin slott under ett år för att inte förlora den ska fortsätta. Man menar att det under dessa speciella coronatider är viktigare för flygbolagen att ha mer flexibilitet för planering av trafikprogram och att affärsbeslut inte ska vila på slottregler från en normal tid.

”Det fanns goda skäl till att 80-20-regeln upphävdes under sommarsäsongen. Tillsynsmyndigheterna bör tillämpa samma sunt-förnuftstrategi igen och avstå från regeln även för vintersäsongen. Flygbolagen måste fokusera på att möta vad konsumenterna vill ha idag, utan att försöka försvara de slottar som behövs för hur deras trafikprogram kan se ut ett år från och med nu,” äger IATAs generaldirektör Alexandre de Juniac.

De övriga tre nyckelområden för att stötta flygbolagen under hösten och vintern menar IATA är att länder fortsätter att erbjuda finansiell stöttning, utökningar av lönekompensationer och skattelättnader. Dessutom vill IATA se att man undviker att öka avgifter på bland annat flygplatser och för flygtrafikledning.

(Foto: Andrew Thomas)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.