Kapaciteten stiger kraftigt i Europa

Allt mer kapacitet tillförs bland världens flygbolag och i västra Europa ökar kapaciteten under denna veckan, den 15-21 juni, med nästan 31 procent jämfört med föregående vecka och är med det den del i världen som ökar mest just nu.

I takt med att reserekommendationer och restriktioner lättar tillför flygbolagen runt om i världen allt mer kapacitet. Under den nuvarande veckan, den 15-21 juni, ökar den globala kapaciteten med sju procent jämfört med föregående vecka, men det är fortsatt en lång bit kvar då den nuvarande kapaciteten endast motsvarar 40 procent av kapaciteten vid samma tid föregående år enligt OAG.

I västra Europa drivs den stora ökningen på 30,6 procent främst av Storbritannien där kapaciteten ökar med 88 procent denna veckan jämfört med föregående vecka. Trots Storbritanniens karantänregler har 213 000 stolar tillförts denna veckan på den internationella marknaden till och från de brittiska öarna.

OAG noterar tillväxt i kapacitet i alla de tio största delarna av världen förutom sydöstra Asien där kapaciteten minskar med nästan sex procent jämfört med föregående vecka. Den främst orsaken till att kapaciteten minskar där är neddragningar från Lion Air och Batik Air. Samtidigt går det bättre för nordöstra Asien som ”bara” ligger 34 procent under kapacitetsnivåerna före coronakrisen.

Det står klart att kapaciteten håller på att återhämta sig, men efterfrågan rör sig upp samt ner och OAG ser på sommaren som extremt skör då osäkerhet skadar bokningsförtroendet bland resenärer som främst bokar flyg på kortlinjer och väljer bort långlinjerna.

(Foto: Eric Salard)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.