Har det vänt på den svenska flygmarknaden nu?

Ungefär 10 000 färre passagerare än vad enbart Umeå Airport hade under maj 2019 reste på samtliga landets flygplatser i maj 2020. Detta innebär att totalt 85 000 passagerare flög i Sverige i maj 2020 vilket är en minskning med nästan 98 procent jämfört med samma månad föregående år. Det finns dock en del ljusglimtar i det stora mörkret som tyder på att botten kan vara passerad.

97,9 procent färre passagerare använde Sveriges flygplats i maj 2020 jämfört med maj 2019. Orsaken till det kraftiga fallet stavas givetvis coronapandemin och det var hela 15 av 39 flygplatser som Transportstyrelsen för passagerarstatistik över som inte registrerade en enda passagerare under hela maj. De övriga flygplatserna som faktiskt haft passageratrafik redovisar små mängder av passagerare. Stockholm Arlanda hade 59 846 passagerare i maj 2020 jämfört med nästan 2,3 miljoner passagerare i maj 2019 vilket innebar ett fall på 97,4 procent. Det är noterbart att av antal passagerare i landet så hade Arlanda 70,4 procent av resenärerna på de svenska flygplatserna i maj 2020. I maj 2019 var Arlandas andel av det totala antalet passagerare i Sverige endast på 55,9 procent.

Den näst största flygplatsen i landet just nu är Luleå som i maj hade 6 083 passagerare (-94,4%) och den norrländska flygplatsen följs sedan av Göteborg Landvetter med 4 876 passagerare (-99,2%), Malmö med 3 644 passagerare (-98,1%) och Stockholm Skavsta med 3 245 passagerare (-98,5%) som rundar av topp fem i landet för årets femte månad. Den flygplats som klarade sig bäst procentuellt i maj 2020 jämfört med maj 2019 är Pajala (-86,2%) följt av Sveg (-87,0%) samt Arvidsjaur och Hemavan som båda hade 88,2 procent färre passagerare. Gemensamt för alla flygplatser är att de har upphandlad flygtrafik och den trafiken har hållits igång under hela coronapandemin. För Pajala och Sveg är de faktiska passagerarantalen små, Pajala hade 27 passagerare i maj och Sveg 66, vilket är en förklaring till att de procentuellt klarar sig bra. Under maj 2019 hade flygplatserna 195 respektive 507 passagerare.

Trots de dystra siffrorna i maj så är det trots allt en förbättring jämfört med april. I april flög det 66 900 passagerare på landets flygplatser och minskningen var 98,2 procent jämfört med samma period föregående år. I maj ser det alltså något bättre ut med drygt 85 000 passagerare och en minskning på 97,9 procent. Det finns även fler ljusglimtar då bland annat SAS, Air Leap, Norwegian och Amapola beslutat sig för att återuppta och starta flygningar både i juni och i juli vilket talar för ökande passagerarsiffror framöver jämfört med botten i april och även i viss mån maj. Lättnaderna på reserekommendationerna inom landet från den 13 juni talar även det för att fler kommer att flyga under sommarmånaderna. Det är troligt att inrikestrafiken kommer att återhämta sig mer än utrikestrafiken under sommaren, men sett ur ett längre tidsperspektiv fram till och med 2021 visar en rapport från Transportstyrelsen att återhämtning på utrikestrafiken kommer att vara betydligt större än inrikestrafikens återhämtning.

Något som också talar för att botten nu är nådd inom den svenska flygtrafiken under coronakrisen är OAGs data över flygbolagens kapacitet. Under april och maj har den tillgängliga kapaciteten på flygningar till och från samt inom Sverige legat mellan 89,4 och 87,0 procent lägre jämfört med samma perioder 2019. Det går dock att se ett trendbrott för kapaciteten i Sverige under början av juni då den låg mellan 86,2 och 86,8 procent lägre jämfört med samma tid 2019. Under den nuvarande veckan, 15-21 juni, syns trendbrottet ännu tydligare då kapaciteten ligger 83,2 procent lägre än 2019.

Det finns alltså en hel del faktorer som pekar på att botten är nådd och att både kapaciteten och passagerarsiffrorna för flygplatser och flygbolag på trafik till och från samt inom Sverige så sakta börja växa. Trots ljusglimtarna och att det ser ut att ha vänt så finns det en risk för bakslag. En andravåg av COVID-19 kan snabbt och kraftigt trycka tillbaka flyget igen och även ett förändrat resemönster hos företag och privatpersoner kan göra det svårare för flygbranschen att återhämta sig efter coronakrisen.

Det finns även mycket som talar för att kapaciteten och antalet avgångar i landet kommer att röra sig upp för att sedan gå ner en aning igen och sedan upp igen. Detta då flygbolagen försöker att matcha sin kapacitet med den rådande efterfrågan vilket är utmanande just nu. Exempel på detta går att se på flera länder där man börjat komma igång igen med flygtrafiken i större omfattning, till exempel Kina, där antalet avgångar inte rör sig spikrakt uppåt vecka för vecka enligt data från OAG. Istället är det en ökning av antalet avgångar ena veckan för att den sedan veckan efter minskar igen. Ett liknande mönster går även att se i Italien och Spanien.

Simon Ericson

flyg24nyheter

(Foto: Silaks)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.