Transportföretagen: Oroande frågetecken kring nytt flygstöd

Transportföretagen ser flera oroande frågetecken kring stödet på totalt en miljard kronor till regionala flygplatser och flygtrafikledning och menar att stöd till flygbranschen från staten ständigt kommer försent.

100 miljoner kronor till regionala flygplatser och 900 miljoner kronor till Luftfartsverket är det senaste stödet som blivit klart till flygbranschen på grund av coronakrisen. Det finns dock flera frågetecken som är oroande enligt Transportföretagen som ifrågasätter regeringens tajming när det gäller stöd till den svenska flygbranschen.

”Sverige ligger långt efter grannländer som till exempel Norge när det gäller stöd till flyget under Coronakrisen. Vi är givetvis tacksamma för det stöd som regeringen levererat men problemet är att det notoriskt kommer sent, är för litet och täcker inte de andra viktiga företag som måste finnas på plats för att flyget ska kunna erbjuda tillgänglighet och möjliggöra samhällsviktigt flyg”, säger Fredrik Kämpfe, branschchef, Transportföretagen – Flyg.

Transportföretagen ställer sig även frågande till om stödet på 100 miljoner kronor till regionala flygplatser i landet räcker. Detta då Sveriges kommuner och regioner har begärt cirka 300 miljoner kronor i utökat stöd till de regionala flygplatserna. En fråga som också lämnas obesvarad är om den privata flygtrafikledningen också omfattas av stödet eller det endast är Luftfartsverket.

(Foto: Skistar)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.