Skellefteå satsar på el-flyg

I Skellefteå inleds nu en satsning för att göra flygplatsen redo att ta emot eldrivet flyg. Bakom satsningen står förutom Skellefteå Airport själva också Skellefteå Kraft, som kommer ta de första stegen som krävs för att testa och kommersialisera eldriven flygtrafik.

Med både Northvolt och EIT InnoEnergy i regionen, vilka båda kommer kunna bidra med viktiga pusselbitar när eldrivet flyg ska utvecklas tar Skellefteå Airport tillsammans med Skellefteå Kraft de första stegen som krävs för att möjliggöra för tester och att kommersialisera el-flygplan.

”Skellefteå har fantastiska förutsättningar för att erbjuda en testmiljö för eldrivet flyg. Vi har en flygplats med tillgängliga ytor och ett fritt luftrum och sedan har vi Skellefteå Kraft med forskning och utveckling samt produktion av förnybar el”, säger Robert Lindberg, VD på Skellefteå Airport.

Ett av målen är att Skellefteå Airport om ett år ska stå redo för att börja kunna ta emot elflyg. Initialt handlar det om testverksamhet där det ska gå att testa start, landning och laddning i en realistisk miljö. Det kan exempelvis handla om batteri- och vätgasdrivna flygplan eller vertikalstartande elfordon för persontransport enligt ett pressmeddelande.

På några års sikt är målet att få igång kommersiell trafik till orter inom cirka 15 till 20 mil där transportinfrastrukturen på marken är begränsad. Arbetet på väg mot detta mål kommer att koordineras av Henrik Littorin som har arbetat med strategi- och hållbarhetsfrågor vid Swedavia samt LFV under många år och det senaste året bland annat ansvarat för Swedavias elflygsarbete.

(Foto: Robert Lindberg)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.