Nio flygplatser föreslås bli beredskapsflygplatser

Ytterligare nio flygplatser föreslås att bli beredskapsflygplatser i landet och samtidigt föreslår Trafikverket en ersättning som ska kunna utöka bemanningen på beredskapsflygplatserna.

Trafikverkets översyn visar att nuvarande beredskapsflygplatser är viktiga, men att de inte räcker för att svara upp emot samhällets behov, på en acceptabel nivå. De nuvarande tio flygplatserna bör utökas med ytterligare minst nio flygplatser enligt Trafikverkets utredning.

Trafikverkets utredning och översyn syftar till att säkerställa beredskap för att samhällsviktiga lufttransporter ska kunna utföras oavsett tid på dygnet. Sjukvården är den i särklass största användaren, men även Sjöfartsverket, Polisen, Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap med flera använder flygplatser i landet dygnet runt.

De nio nya flygplatser som föreslås blir beredskapsflygplatser är Karlstad, Jönköping, Kiruna, Linköping, Lycksele, Mora, Skavsta, Uppsala och Örebro.

”Det är oerhört glädjande att vi nu har möjlighet att få ersättning för den beredskap som vi redan håller”, säger Camilla Sperling, VD på Karlstad Airport, som tidigt i våras fick i uppdrag av flygplatsens styrelse att säkerställa fortsatt kompetens hos medarbetarna och underhållet på banan för kunna möta framtida krav från samhället.

”Redan idag tar vi emot samhällsviktiga transporter även på nätter och helger när flygplatsen är stängd. Den ökade ersättningen kommer att säkerställa att vi kan ha en öppen flygplats och våra duktiga medarbetare kan fortsätta ta emot denna viktiga trafik, dygnet runt”, säger Camilla Sperling.

Den bemanning beredskapsflygplatserna får ersättning för i dag är för liten för att säkra tillgängligheten. Trafikverket föreslår därför en ersättning som möjliggör utökad bemanning, differentiering utifrån snömängd och högre schablonlön för personal i beredskap. Med Trafikverkets förslag behöver anslaget för att teckna avtal med beredskapsflygplatser öka från dagens 9,5 miljoner kronor till cirka 50 miljoner kronor per år.

Idag är Gällivare, Luleå, Umeå, Åre Östersund, Sundsvall Timrå, Stockholm Arlanda, Göteborg Landvetter, Visby, Ronneby och Malmö beredskapsflygplatser i landet.

(Foto: Karlstad Airport)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.