Drygt tre miljarder till Swedavia

De senaste dagarna har stöd till flygbranschen offentliggjorts i flera omgångar från den svenska regeringen. Även för Swedavia planeras det nu för stöd på grund av coronakrisen och det rör sig om nästan 3,2 miljarder kronor i tillskott för den statliga flygplatsoperatören.

Coronapandemin har under våren lett till ett nästintill fullständigt stopp för det kommersiella flygresandet. Swedavia har på kort tid tappat 98 procent av trafiken och därmed runt en halv miljard i intäkter varje månad. Med anledning av detta planerar nu ägaren, den svenska staten, för att lämna ett ägartillskott på närmare 3,2 miljarder kronor för att säkra Swedavias finansiella ställning.

”Vi välkomnar vår ägares stöd i ett mycket svårt läge. Samhället i stort och flygbranschen är mitt uppe i en kris som saknar motstycke. Swedavia har under våren vidtagit kraftfulla besparingsåtgärder för att möta trafiknedgången, men vår verksamhet är helt beroende av rörliga intäkter från våra kunder och sedan två månader tillbaka tappar vi runt en halv miljard varje månad. Kapitaltillskottet är därför mycket viktigt för att vi ska kunna upprätthålla vår infrastruktur och säkra svensk flygtillgänglighet”, säger Jonas Abrahamsson, VD och koncernchef på Swedavia.

På kort sikt är Swedavias nuvarande bedömning att flygmarknaden både 2020 och 2021 kommer att vara kraftigt påverkad. Swedavia kommer därför att fortsätta anpassa hela verksamheten till lägre trafikvolymer och till ett nytt marknadsläge. Det handlar bland annat om att fortsätta se över kostnader och utveckla operationell excellens. Det innebär även att det varsel om 800 helårstjänster som Swedavia tillkännagav i slutet av mars ligger kvar.

På grund av coronakrisen aviserade Swedavia i slutet av mars i år en översyn av alla investeringar för att prioritera projekt och åtgärder som ökar effektivitet, flexibilitet och service framför kapacitet. Två projekt på Stockholm Arlanda Airport som avsåg att tillföra ny kapacitet genom en ny pir och förbättrad bagagehantering pausades därför tillsvidare.

”När det gäller flygmarknadens utveckling på lite längre sikt är osäkerheterna stora och vi analyserar nu hur ett nytt normalläge på marknaden kan komma att se ut. Även om vi de närmaste åren inte ser något behov av varken ny terminal- eller bankapacitet, så är det viktigt att bibehålla både flexibilitet och beredskap för att kunna fortsätta utveckla våra flygplatser på längre sikt”, säger Jonas Abrahamsson.

(Foto: Peter Phillips)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.