Miljöavgift på flygbiljetter ska införas i Schweiz

Schweiz parlament har röstat igenom ett förslag om en miljöavgift på flygbiljetter. Under 2018 röstades ett liknande förslag ner i parlamentet och att det nu röstats igenom menar ett schweiziskt flygbolag är dålig tajming.

Parlamentet i Schweiz har röstat igenom ett förslag som innebär att det kommer att läggas en miljöavgift på flygbiljetter på mellan 300 och 1 200 kronor beroende på hur lång resan är och vilken reseklass man åker i. Flight Global, som rapporterat om beslutet, skriver att nära hälften av pengarna som kommer att genereras av den nya avgiften ska gå till en klimatfond som stödjer initiativ som syftar till att minska utsläpp.

Beslutet om den nya avgiften möter dock på motstånd från flygbolag i Schweiz. Helvetic Airways som flyger med 14 stycken Embraer 190-flygplan, säger att man inte är negativa till en miljöavgift i sig, men att om en avgift ska införas ska det vara på en europeisk nivå. Samtidigt pekar Helvetic på att den nya avgiften kommer vid helt fel tillfälle på grund av flygbolagens likviditetsproblem som en konsekvens av coronakrisen.

Helvetic Airways menar också att avgiften på mellan 300 och 1 200 kronor per flygbiljett inte kommer att få schweizare att flyga mindre.

”En avgift på flygbiljetter mellan 30 och 120 CHF (300 och 1 200 kronor) är alldeles för lite för att uppmuntra schweizare till att inte flyga, även på kortare distanser” skriver Helvetic. Det största flygbolaget i Schweiz, Swiss, har inte uttalat sig om beslutet i Schweiz parlament.

(Foto: Ian Gratton)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.