Miljardstöd till regionala flygplatser och LFV

Ett stöd på totalt en miljard kronor till Luftfartsverket, LFV, och till 22 regionala flygplatser föreslår regeringen och samarbetspartierna och utbetalningarna kan komma att ske så fort det finns ett riksdagsbeslut.

En försämrad tillgänglighet och negativa konsekvenser för samhällsviktigt flyg kan bli resultatet om regionala flygplatser i landet läggs ner på grund av coronakrisen då flygtrafiken mer eller mindre stannat av. Regeringen och samarbetspartierna, Liberalerna och Centerpartiet, vill motverka detta genom att utöka driftsstödet till de regionala flygplatserna i landet med 100 miljoner kronor. Det innebär att det årliga driftsstödet till de regionala flygplatserna nästan fördubblas för 2020. Enligt TT kan 22 regionala flygplatser ansöka om det utökade stödet som ska betalas ut så fort det finns ett riksdagsbeslut för det.

”Sverige är ett glest befolkat land med långa avstånd, där flyget spelar en viktig roll för resor och transporter. De regionala flygplatserna betyder oerhört mycket för att samhällskritiska transporter ska kunna utföras snabbt och effektivt. Tillgängligheten spelar stor roll för jobb och företag i olika delar av Sverige, men också för både den civila och militära beredskapen”, säger Anders W Jonsson vikarierande partiledare i Centerpartiet.

Även Luftfartsverket har drabbats hårt av coronakrisen och regeringen med samarbetspartierna föreslår ett tillskott på 900 miljoner kronor till Luftfartsverket, pengar som ska räcka året ut för att täcka förluster på grund av det minskade flygandet. Tillskottet till Luftfartsverket motiveras med att samhällsviktig verksamhet ska säkerställas.

(Foto: Mats Samuelsson)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.