Förbud hotar framtiden för europeiskt flygbolag

Montenegro Airlines framtid är hotad då Serbien har förbjudit de att trafikera bolagets mest lönsamma flyglinjer till Belgrad på grund av en diplomatisk dispyt.

Framtiden för många flygbolag är mer eller mindre oviss på grund av coronakrisen och nu varnar Montenegro Airlines för att deras framtid nu är hotad på grund av ett förbud enligt Simple Flying. Det är Serbien som har förbjudit Montenegro Airlines att flyga till och från Belgrad sedan Montenegro valt att inte öppna sina gränser mot Serbien på grund av coronapandemins utveckling. Detta har fått Serbien att svara på ett liknande sätt genom att förbjuda Montenegro Airlines att flyga till landets huvudstad.

Att Montenegro Airlines nu inte får flyga till och från Serbien sätter bolagets framtid på spel då bolagets flygningar till och från Belgrad är de mest lönsamma för det förlusttyngda flygbolaget. Montenegro Airlines flyger vanligtvis flera gånger per dag från huvudstaden Podgorica och kuststaden Tivat till Belgrad. Även Air Serbia flyger mellan Serbien och Montenegro men beslutet från Montenegros sida att ha gränsen mot Serbien fortsatt stängd har enligt den serbiska civila luftfartsmyndigheten skadat flygbolaget allvarligt och därav motåtgärderna mot Montenegro Airlines.

Montenegro Airlines är Montenegros flaggflygbolag och har sin bas i huvudstaden Podgorica. Bolaget flyger med tre Embraer 195 och en Fokker 100 och är med det ett av få flygbolag i världen att flyga med Fokker-flygplan. Fokker 100-flygplanet ska dock fasas ut och Montenegro Airlines flygplansflotta ska då bli en enhetsflotta med enbart Embraer-flygplan.

(Foto: Flo Weiss)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.