Austrian får stöd men utsläppen ska halveras

Precis som den franska staten så ställer Österrike krav på Austrian Airlines att minska sin klimatpåverkan i utbyte mot att man bidrar till flygbolagets stöd på 600 miljoner euro för att ta sig igenom coronakrisen.

Österrikes ekonomiska stöd till Austrian Airlines på 150 miljoner euro, totalt får Austrian 600 miljoner euro i stöd, ställer krav på det Lufthansa-ägda flygbolaget. Dels har Österrike fått garantier om att Lufthansa Group förbinder sig till en stor närvaro i Wien under en lång tid framöver, men det ställs även flera miljökrav på Austrian Airlines i utbyte mot det ekonomiska stödet.

Enligt ett pressmeddelande ska Austrian skifta om sina flygningar till tåg på sträckor där tågresan idag tar under tre timmar, med undantag för de större städerna i Österrike som fortsatt kommer att ha flygförbindelser med någon av Lufthansahubbarna. Austrian Airlines ska också ha halverat sina koldioxidutsläpp fram till år 2030 enligt krav från Österrike. Detta ska bland annat ske genom nya bränsleeffektivare flygplan och mer användning av biobränsle.

”Austrian Airlines har varit och är en grundläggande del av Lufthansa Groups flernavstrategi. Tack vare detta räddningspaket i kombination med de förbättrade ramvillkoren för de österrikiska partnerna för luftfartssystem ser vi oss själva i stånd att återuppbygga flygnavet i Wien efter krisen och förbinda Österrike med viktiga destinationer i Europa och i hela världen”, säger Carsten Spohr, VD för Lufthansa Group.

(Foto: Masakatsu Ukon)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.