Österrike inför minimipriser på flygbiljetter

Österrike blir det första landet som inför ett minimipris på vad en flygbiljett får kosta och kravet är att flygbolag inte får sälja flygbiljetter som kostar mindre än de faktiska kostnaderna av skatter och avgifter som bolagen betalar för varje passagerare.

Tillsammans med en förändring i flygskatten så inför Österrike ett minimipris på flygbiljetter till och från landet. Detta innebär att flygbolagen inte kommer att kunna sälja biljetter billigare än 417 kronor vilket motsvarar de skatter och avgifter som flygbolagen betalar per passagerare. Beslutet är ett hårt slag mot den senaste tidens ökande lågprisflyg i Österrike och spås minska efterfrågan på flygresor.

Österrike kommer även att tidigarelägga en förändring av landets flygskatt. Just nu baseras flygskatten på hur långt man flyger där det på kortlinjer är en skatt på minst 3,50 euro medan det för långlinjeflygningar är en skatt på minst 17,50 euro per passagerare. Framöver kommer detta att ersättas med en gemensam skatt på 12 euro för alla flygningar förutom de som är kortare än 35 mil som kommer att beskattas hårdare, med 30 euro per passagerare. Enligt One Mile At a Time kommer detta generera ytterligare 100 miljoner euro varje år till statskassan.

Trots Österrikes beslut om minimipriser och en högre flygskatt så har Ryanair bestämt sig för att inte stänga basen i Wien för sitt dotterbolag Lauda. Detta då en majoritet av Laudas piloter och kabinpersonal ställt sig bakom ett nytt kollektivavtal vilket varit Ryanairs krav för att man ska fortsätta ha sin bas öppen på Wiens flygplats. Hur Österrikes beslut kommer att påverka Ryanairs priser och närvaro i Österrike återstår att se. Under juli kommer Lauda i alla fall att ha tre Airbus A320 baserade i Wien för att i augusti öka detta till tio flygplan. Före coronakrisen planerade Lauda att ha 16 A320-flygplan baserade i Wien under sommaren.

(Foto: Hansueli Krapf)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.