Räddningspaket klart för Cathay Pacfic

Hong Kong-baserade Cathay Pacific har gjort klart med staten i Hong Kong om ett räddningspaket på totalt 46 miljarder kronor för att överleva coronapandemin.

Redan innan coronapandemin hade Cathay Pacific det tufft. Efter en tid av våldsamheter och demonstrationer i Hong Kong minskade efterfrågan på flygresor dit och när sedan coronapandemin slog till har det varit en ökenvandring för Cathay Pacific. Det Hong Kong-baserade flygbolagets framtid ser dock ut att vara säkrad nu då man gjort klart med ett räddningspaket på totalt 46 miljarder svenska kronor från staten i Hong Kong enligt Reuters.

Staten kommer att föra in 23 miljarder kronor genom köp av preferensaktier och ytterligare 2,3 miljarder kronor i teckningsoptioner. De resterande miljarderna kommer sedan till Cathay Pacific genom ett lån från Hong Kong och en nyemission på nästan 14 miljarder kronor som bland annat leds av Air China som äger 30 procent av flygbolaget. Statens räddningspaket innebär också att de får två representanter i Cathay Pacifics styrelse.

Innan coronapandemin hade Cathay Pacific en flygplansflotta bestående av drygt 150 widebody-flygplan som flög till nästan 80 destinationer. Hur framtiden kommer att se ut för Cathay Pacific återstår att se, men Hong Kong har sedan en tid tillbaka börjat att tillåta transferresenärer på Hong Kongs flygplats igen vilket innebär att Cathay kan komma igång med sin nav-verksamhet igen som är bolagets absolut största huvudverksamhet.

(Foto: BriYYZ)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.