Ljusare för Airbus men fortsatt låga nivåer

Airbus leveranstakt återhämtade sig något i maj jämfört med föregående månad, men det är fortsatt på nivåer som ligger långt under nivåerna före coronakrisen.

Coronapandemin slår hårt mot hela flygbranschen och flygplanstillverkarna har fått svårt att leverera sina nya flygplan till flygbolagen som inte har något behov av dem just nu. För Airbus del har siffrorna för maj dock återhämtat sig något jämfört med april. Under årets femte månad levererade Airbus 24 flygplan jämfört med 14 i april skriver Reuters. De ökade siffrorna i maj är dock långt i från maj 2019 då Airbus levererade 81 flygplan.

Hittills i år har Airbus levererat 160 flygplan vilket är 49 procent färre än under samma period 2019 då man hade levererat 313 flygplan. Airbus har varnat för att man kommer att stämma de flygbolag som inte ”hedrar” de kontrakt och vägrar att ta emot nya leveranser av flygplan vilket har skett.

Airbus VD Guillaume Faury säger enligt Reuters att när flygbolagen inte har något annat att erbjuda eller för den delen vill erbjuda än att blankt säga nej till de nya flygplanen så kommer Airbus att blanda in rättsystemet. Faury understryker dock att det förhoppningvis blir få fall då man tvingas stämma flygbolag då man alltid försöker att hitta en annan lösning än att gå till domstol.

Nyligen har Qatar Airways varnat för att man kommer att skjuta upp leveranser av nya flygplan både från Airbus och Boeing. Sedan tidigare är det många andra flygbolag, däribland easyJet, Air Asia och SAS som har sagt att man ska skjuta upp leveranser av nya flygplan på grund av coronapandemin.

(Foto: Alex Cheban)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.