IATA: Första signalerna om uppgång syns

IATA rapporterar nu om att man ser de första signalerna om att efterfrågan på flygresor ökar igen efter bottenmärket för branschen i slutet på april.

Efterfrågan på flygresor, som IATA mäter i intäkts-passagerarkilometer, var 94 procent lägre i april 2020 än samma månad under 2019 och det är en minskning som IATA inte sett sedan man började med sina mätningar under 1990-talet och troligen en minskning som aldrig varit så kraftig någonsin i den globala flygbranschen. Nu finns det dock ljuspunkter.

IATA ser att mellan lågpunkten den 21 april och den 27 maj så har antalet dagliga flygningar ökat med 30 procent. Ökningen sker främst på inrikesmarknader och kommer från en mycket låg total nivå på endast sex procent av 2019 års efterfrågan. Detta trendbrott ser IATA som en vändpunkt och att flygbranschen troligtvis nått sin bottenpunkt och nu befinner sig på en långsam återhämtningsväg under de kommande åren.

”April var en katastrof för flygbranschen eftersom flygresor nästan helt stoppade. Men april kan också representera botten på krisen då antalet flygningar ökar. Länderna börjar lyfta rörelsebegränsningarna och affärsförtroendet visar förbättringar på viktiga marknader som Kina, Tyskland och USA. Detta är positiva tecken när vi börjar bygga upp branschen från ett totalt stillastående. Det tar tid för första gröna skotten, möjligen år, att mogna, ”säger Alexandre de Juniac, IATAs generaldirektör och VD.

(Foto: Clemens Vasters)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.