British Airways hotar med att avskeda alla piloter

British Airways har hotat med att avskeda alla sina piloter för att sedan återanställa en del av dem på individuella avtal. Detta efter att diskussionerna med pilotfacket BALPA går knackigt samtidigt som British Airways måste spara mer.

Coronapandemin tvingar British Airways till att göra stora besparingar och med det kommer många piloter att tvingas lämna bolaget. British Airways har under en tid suttit i förhandlingar med det brittiska pilotfacket BALPA om piloternas framtid där generalsekreteraren Brian Strutton säger till BBC att samtalen nu hänger på en skör tråd. Dessutom säger Strutton att han är bestört över den nonchalanta attityd som British Airways visar mot BALPA och sina piloter.

Enligt de första planerna från British Airways skulle man säga upp 12 000 av 42 000 anställda, därav drygt 1 000 piloter, men under förra veckan presenterade British Airways ytterligare en bantning av verksamheten som innebär att ytterligare 125 piloter kommer att förlora sina jobb. I samband med detta ska även British Airways ha hotat med att säga upp alla 4 300 piloter bolaget har om man inte kommer överens med BALPA. Om British Airways hot blir allvar kommer man att återanställa en del av de uppsagda piloterna på andra villkor jämfört med tidigare.

De brittiska flygbolagen har, till skillnad mot andra delar av Europa, en tuff utmaning just nu då Storbritannien sedan den 8 juni infört krav på att alla som reser in i landet är tvungna att sitta i karantän i 14 dagar. Detta tror man kommer att påverka antalet flygpassagerare till och från de brittiska öarna kraftigt när resandet nu ser ut att så smått börja komma igång igen. British Airways, Ryanair och easyJet har delat sin oro över karantänskraven för den brittiska regeringen där man menar att det är hårdare regler för de som kommer från utlandet än vad det är för de som diagnostiseras med coronaviruset.

(Foto: Alf van Beem)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.