KLM testar hållbar taxning – bränsleförbrukningen halveras

När flygtrafiken är på en låg nivå passar KLM och Amsterdam Schiphol Airport på att testa nya procedurer. Ett initiativ som nu testats är hållbar taxning där flygplan bogseras ut ändå till startbanan och först startar motorerna där vilket sparar upp till 85 procent bränsle under taxningssegmentet.

KLM och Amsterdam Schiphol har nu inlett tester för att minska bränsleförbrukningen och klimatpåverkan från flygplan under taxning på flygplatser. Testerna som nu har påbörjats innebär att flygplanets bogseras av hybridfordon från gaten och nästan hela vägen fram till den aktuella startbanan.

Då behöver flygplanen inte starta sina motorer förrän man kommit nära startbanan och detta ska reducera bränsleförbrukningen under taxning med mellan 50 och 85 procent enligt ett pressmeddelande från KLM. Hittills har man testat att bogserat en tom Boeing 737 från KLM till den aktuella startbanan genom initiativet som fått namnet Taxibot.

”Det är viktigt att ta reda på hur mycket vi kan minska våra koldioxidutsläpp genom att använda Taxibot. Vi vill också veta hur lång tid det tar att taxa med Taxibot, vilken effekt det har på underhåll av flygplansmotorer och hur vi skulle kunna införa hållbar taxning med Taxibot i en stor skala i vår dagliga verksamhet på Schiphol”, säger KLMs projektledare Jeroen Jaartsveld.

På stora flygplatser som Amsterdam Schiphol kan Taxibot och andra hållbara taxningsalternativ spela stor roll i minskandet av bränsleförbrukning och klimatpåverkan under taxningssegmentet. Detta då flygplanen kan spendera lång tid, exempelvis 20-30 minuter, på att taxa runt och vänta på flygplatsernas manöverområden på sin väg mellan uppställningsplatser och start- och landningsbanor.

(Foto: KLM)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.