SAS: Stort tapp i maj men fler linjer öppnar i juni

Ett förväntat stort passagerartapp blev resultatet för SAS i maj. Totalt flög det nästan 94 procent färre passagerare jämfört med maj 2019, men i juni ökar SAS sin kapacitet och återstartar ytterligare 23 flyglinjer när reserestriktionerna börjar att lätta.

Det totala antalet passagerare som flög med SAS i maj minskade med nästan 94 procent, jämfört med samma period föregående år, som en konsekvens av den pågående COVID-19-pandemin. I samband med att reserestriktioner successivt lättar kommer SAS under juni dubbla sin kapacitet till att ha 30 flygplan i trafik.

”Maj var den andra månaden i rad då större delen av vår flygplansflotta stod på marken, som ett resultat av covid-19-pandemin och de reserestriktioner som införts. Den negativa effekten återspeglas i våra trafiktal, med en minskning av kapaciteten med 96 procent och 94 procent färre passagerare jämfört med föregående år,” säger Rickard Gustafson, VD för SAS.

Med ett lättande på rådande reserestriktioner så ökar SAS även antalet flyglinjer man trafikerar. I juni kommer ytterligare 23 flyglinjer att trafikeras av SAS igen enligt ett pressmeddelande och det är bland annat linjer till Färöarna, Frankfurt, Split, Vilnius och Malaga som återupptas. Det är främst linjer från Köpenhamn som återupptas och från Stockholm blir det flygningar till Aten, Mallorca, Thessaloniki och Nice. Det blir även fler inrikesflygningar i Sverige från Stockholm till Åre Östersund och Visby. De båda inrikeslinjerna ska trafikeras med trafik alla dagar i veckan förutom lördagar från den 15 respektive 18 juni.

De linjer som återupptas från Köpenhamn är främst linjer till större städer i Europa samt till destinationer runt Medelhavet med ett reducerat antal avgångar. För Norges del utökar SAS antalet avgångar på samtliga inrikeslinjer man sedan tidigare trafikerar och adderar flyglinjen Oslo-Split från den 20 juni.

”Länder börjar nu gradvis att öppna upp och vi förväntar oss att efterfrågan långsamt börjar att öka från dagens låga nivåer. Under juni ökar vi produktionen, från 15 till 30 flygplan i drift, främst i inrikestrafik och till nordiska destinationer. Vi ser fram emot att bygga upp vårt nätverk igen allteftersom reserestriktioner upphävs och att återigen kunna välkomna våra passagerare ombord”, säger Rickard Gustafson.

SAS nya linjer som startar under den senare delen av juni. Sedan tidigare har SAS offentliggjort ett antal linjer som startas upp fram till och med den 15 juni.

Nya linjer med start 15/6:

 • CPH-Bryssel (dagligen utom lördagar)
 • CPH-Düsseldorf (dagligen utom lördagar)
 • CPH-Färöarna (tisdag, torsdag, söndag)
 • CPH-Hamburg (dagligen utom lördagar)
 • CPH-Milano (måndag, onsdag, fredag, söndag)
 • CPH-München (dagligen utom lördagar)
 • CPH-Palanga (måndag, onsdag, fredag, söndag)
 • CPH-Reykjavik (måndag, onsdag, fredag, söndag)
 • CPH-Stuttgart (tisdag, torsdag, söndag)
 • CPH-Trondheim (måndag, onsdag, fredag)
 • CPH-Vilnius (dagligen utom lördagar)
 • ARN-Aten (redan från 6/6 (lördag)
 • ARN-Palma de Mallorca (lördag)
 • ARN- Östersund (dagligen utom lördag)
 • ARN- Visby  från den 18/6 (dagligen utom lördagar)

Nya linjer med start 20/6:

 • CPH-Aten (måndag, lördag)
 • CPH-Frankfurt (dagligen utom lördagar)
 • CPH-Malaga (lördag)
 • CPH-Nice (lördag)
 • CPH-Split (onsdag, lördag)
 • OSL-Split (lördag)
 • ARN-Nice (lördag)
 • ARN-Thessaloniki (lördag)

(Foto: SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.