COVID-19-uppdatering 5 juni

Delta fortsätter att blockera mittensäten på eget initiativ fram till den 30 september, easyJet ska flyga på 75 procent av sitt linjenät i augusti och USA och Kina bråkar om hur flygtrafiken mellan länderna ska återupptas.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 5 juni.

  • I juni kommer easyJet att återuppta delar av sin verksamhet igen och i augusti planerar det brittiska lågprisflygbolaget för att flyga på 75 procent av sina dryga 1 000 flyglinjer i Europa och Nordafrika. Linjerna kommer att flygas med färre avgångar än tidigare planerat uppger easyJet i ett pressmeddelande. Under perioden juli till september kommer easyJets kapacitet att motsvara 30 procent av den normala kapaciteten under tidsperioden. I juni återupptar man främst inrikesflygningar i Storbritannien för att successivt öppna upp fler och fler linjer i Europa för att i juli flyga på 50 procent av sitt linjenät.
  • En dispyt mellan USA och Kina om återupptagandet av flygresor mellan länderna gör att USA förbjuder kinesiska flygbolag att flyga från USA från den 16 juni. När Delta och United tidigare ville återuppta flygningar till Kina ansökte man om detta hos den kinesiska civila luftfartsmyndigheten utan att bli godkända och detta har fått USAs president Donald Trump att införa förbud mot samtliga kinesiska flygbolag i USA. Enligt The New York Times ska dock Kina ha ändrat sin syn på det hela då utländska flygbolag nu får flyga till godkända kinesiska städer en gång i veckan. Om USAs förbud mot kinesiska flygbolag blir av kommer det att påverka Air China, Xiamen, China Eastern Airlines och China Southern Airlines enligt Simple Flying.
  • En av British Airways Airbus A380 har återigen fått komma upp i luften. Det verkar dock endast vara ett tillfälligt besök uppe i lufthavet då superjumbo-flygplanet använts för repatrieringsflygningar under veckan från Sydafrika till London i en sista offensiv för att få hem brittiska medborgare skriver Simple Flying. Tio av British Airways 12 Airbus A380 befinner sig uppställda i långtidsförvar i franska Chateauroux i väntan på att få flyga igen. Sedan tidigare har Air France sagt att man inte kommer att flyga med Airbus A380 igen och Lufthansa samt Etihad överväger att göra detsamma som Air France. Hur British Airways kommer att göra återstår att se.
  • Delta Air Lines kommer att blockera alla mittensäten på sina flygplan där det är möjligt fram till den 30 september. På mindre regionalflygplan där det inte finns något mittensäte kommer man att blockera vissa säten närmast mittgången. Delta förlänger även begränsningen på hur många säten som kan säljas per flygningar. I första klass är detta begränsat till 50 procent av sätena medan Delta i ekonomiklasserna endast kommer att sälja 60 procent av de tillgängliga sätena. Som en konsekvens av att man minskar kapaciteten ombord på sina flygplan planerar Delta att istället öka antalet avgångar alternativt sätta in större flygplan för att svara på en ökad efterfrågan.
  • Det amerikanska lågprisflygbolaget Frontier Airlines har börjat att mäta kroppstemperaturen på alla passagerare som stiger ombord på bolagets flygplan rapporterar Simple Flying. De passagerare som har en temperatur på över 38 grader kommer att nekas ombordstigning, men först efter att man genomfört två mätningar av kroppstemperaturen. Även Froniter Airlines besättningar kommer att få sin kroppstemperatur kontrollerad inför varje arbetspass och även de har samma gräns på 38 grader för att få jobba. Frontier Airlines är det åttonde största flygbolaget i USA med en Airbus-flotta på strax under 100 flygplan som består av A319, A320 samt A321.

(Foto: Aero Icarus)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.