Bombardier har sålt CRJ till Mitsubishi

Försäljningen av Bombardier CRJ-program till Mitsubishi Heavy Industries är nu klar och det japanska företaget fick betala 550 miljoner amerikanska dollar för det kanadensiska regionalflygplanet.

Bombardier har lämnat tillverkningen av passagerarflygplan. Man sålde CS 100/300 till Airbus som blev Airbus A220 och nu är försäljningen av CRJ-programmet till Mitsubishi Heavy Industries klar enligt ett pressmeddelande. Försäljningen till Mitsubishi innebär att det japanska företaget tar över underhåll, support, uppgraderingar, marknadsföring och försäljningsaktiviteter kring CRJ-flygplanen.

Man tar också över Bombardiers CRJ-anläggningar i Montreal, Québec och Toronto samt två servicecenter i USA. Dessutom blir Mitsubishi nu ägare av typcertifikatet för CRJ-flygplanen, CRJ 100, CRJ 200, CRJ 550, CRJ 700, CRJ 900 samt CRJ 1000. Bombardier kommer dock att fortsätta förse flygbolag med komponenter och reservdelar samtidigt som man tillverkar de sista 15 CRJ-flygplanen som är beställda på uppdrag av Mitsubishi.

Bombardier CRJ-familjen flög för första gången 1991 och togs i trafik 1992 hos Lufthansa CityLine. Totalt har det tillverkats över 1 800 CRJ-flygplan som har plats för mellan 50 och 104 passagerare. Så sent som 2019 lanserade Bombardier en 50 stolars variant på CRJ 700, som vanligtvis har plats för 70-78 passagerare, som fått namnet CRJ 550.

(Foto: moonm)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.