Tidigare Avianca-ägare vill köpa Alitalia

Den tidigare ägaren till Avianca i Sydamerika, Germán Efromovich, uppges återigen ha visat ett intresse för att köpa konkursmässiga Alitalia.

Den brasilianske-bolivianske-polske affärsmannen Germán Efromovich uppges på nytt vara intresserad av att köpa Alitalia enligt Agenzia Italia. Efromovich har tidigare sagt att Alitalia är ett utmärkt bolag och Efromovich säger även att han inte förstår hur Alitalia kan gå med förlust. Alitalia som idag ägs av den italienska staten har varit konkursmässiga sedan 2017 och flera misslyckade försök med att sälja flygbolaget till privata bolag som Lufthansa och Delta Air Lines har testas. Gestión skriver att Germán Efromovich vill bygga upp Alitalia på tre grundpelare, flyg, underhåll och markservice om han får chansen att köpa bolaget.

Den italienska staten har tidigare sagt att ett nytt Alitalia ska lanseras i juni med 90 flygplan istället för dagens 113. Staten har som mål att den nya versionen av Alitalia och övergången till det ska bevara så många jobb som möjligt. Under de första månaderna i drift kommer nya Alitalia ha 40 till 50 flygplan i drift på grund av den låga efterfrågan som råder. Tidigare uppgav man att Italien ständigt utvärderar möjligheten att privatisera Alitalia.

Kanske kan Efromovich ta över Alitalia och få rätt på det italienska flygbolaget. Affärsmannen har i alla fall lyckats med att få rätt på flygbolag tidigare. 2004 tog Efromovich över sydamerikanska Avianca som då hade 34 flygplan och 4 300 anställda. Idag har bolaget 189 flygplan och över 22 000 anställda samtidigt som intäkterna gått från 350 miljoner dollar till 4,5 miljarder dollar och Avianca är Sydamerikas näst största flygbolagskoncern. Dock befinner sig Avianca nu i rekonstruktion på grund av coronakrisen. Efromovich förlorade kontrollen över Avianca under 2018 då United Airlines lånade 456 miljoner dollar till Efromovichs Synergy Group och under 2019 mer eller mindre tvingade United till sig övertagande av Avianca.

(Foto: Alessandro Ambrosetti)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.