COVID-19-uppdatering 4 juni

TAP Portugal återupptar sina flygningar till Stockholm, Köpenhamn och Oslo, El Al stoppas från att flyga enbart frakt och Emirates utvärderar vad man ska göra med de framtida flygplansbeställningarna man har hos Airbus och Boeing.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 4 juni.

  • TAP Portugal har publicerat sitt flygprogram för perioden juni till augusti som visar att man ska trafikera 67 flyglinjer under de tre sommarmånaderna enligt Airlineroute. TAP kommer i juli att återuppta sina flygningar från Lissabon till Stockholm Arlanda (fr. 2 juli), Köpenhamn (fr. 3 juli) medan Oslo får flygningar till den portugisiska huvudstaden med TAP i augusti. Under juli månad kommer TAP att flyga två gånger i veckan till både Stockholm och Köpenhamn med Airbus A320neo för att från den 1 augusti öka detta till tre respektive fem avgångar i veckan. Lissabon-Oslo ska flygas tre gånger i veckan från den 2 augusti med A320neo.
  • Bosnien-Hercegovina öppnade sina fyra internationella flygplatser, Sarajevo, Tuzla, Mostar och Banja Luka den 1 juni och Wizz Air blev det första flygbolaget som återförde flygtrafiken till Bosninen-Hercegovina efter nedstängningen på grund av coronapandemin. Wizz Air som har en bas på Tuzlas flygplats flög i början av veckan dit två Airbus A320 för att dra igång sin verksamhet i Tuzla igen. Under gårdagen, 3 juni, började man bland annat att flyga till Malmö, Göteborg och Stockholm Skavsta enligt Simple Flying. Även Sarajevo får Wizz Air-trafik under juni då lågprisflygbolaget börjat att flyga till huvudstaden från Budapest.
  • Passagerarflygningar är förbjudna till och från Israel fram till 30 juni och därför har israeliska El Al flugit enbart frakt för att försöka dra in pengar. Dock stoppas även dessa flygningarna nu av Israel då El Al samlat på sig en skuld på 162 miljoner kronor till Tel Aviv Ben Gurions flygplats. Detta innebär att El Al nu står på marken med alla sina flygplan samtidigt som det pågår förhandlingar med den israeliska staten om ett räddningspaket för det krisande flygbolaget där konkurs kommer allt närmare enligt Simple Flying.
  • Medan El Al stoppas från att flyga frakt från Israel så fortsätter brittiska Virgin Atlantic att flyga frakt och i juni ökar man antalet fraktflygningar med 33 procent jämfört med maj skriver Aviation24. I juni blir det 597 fraktflygningar för Virgin Atlantic och fyra repatrieringsflygningar. Det allt större fraktnätet kommer att täcka flygningar till 13 destinationer från London i juni med allt fler avgångar på många av linjerna. I maj genomförde Virgin Atlantic 446 fraktflygningar och transporterade 4,4 miljoner ton frakt till Storbritannien och 5,3 miljoner ton frakt ut från Storbritannien vilket är den högsta mängden frakt som bolaget transporterat under en enskild månad någonsin i bolagets historia.
  • Emirates kommer att besluta om storleken på sin framtida flygplansflotta under de kommande månaderna enligt Reuters som har källor som uppger att Emirates försöker att reducera antalet leveranser av de sista Airbus A380 som tillverkas. Emirates utvärderar även vad man ska göra med de 50 Airbus A350 och 126 Boeing 777X samt 30 Boeing 787 som man beställt. Tidigare har Emirates VD Tim Clark sagt att man inte kommer att fasa ut några A380 eller Boeing 777 tidigare än planerat på grund av coronakrisen. Det kan komma att ta upp till fyra innan Emirates har återupptagit flygningar på hela sitt linjenät i spåren av coronakrisen.

(Foto: ERIC SALARD)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.