COVID-19-uppdatering 3 juni

Ryanair återupptar sina flygningar från Växjö till Alicante i juli, alla passagerare som flyger till Luxemburg får göra ett gratis coronatest och Emirates har inga planer på att fasa ut fler A380 än vad man hade tänkt göra innan coronakrisen.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 3 juni.

  • Ryanair kommer att återuppta sina flygningar mellan Växjö och Alicante under juli skriver VXO Week. I juli kommer det irländska lågprisflygbolaget att flyga till Småland en gång i veckan från Alicante och i augusti utökas antalet avgångar till två gånger i veckan. Samtliga flygningar genomförs med Boeing 737-800. I juli kommer avgången till Alicante att ske på måndagar medan det i augusti blir avgångar på måndagar samt torsdagar. Förutom Alicante listar Ryanair även Gdansk som destination från Växjö på sin hemsida.

”Äntligen! Det har varit helt förfärligt”, säger Ulf Axelsson, VD på Växjö Småland Airport till VXO Week om beskedet att Ryanair återupptar trafiken till flygplatsen.

  • Alla passagerare som landar på Luxemburgs flygplats kommer att få möjlighet att testa sig för coronaviruset gratis. Detta efter ett samarbete mellan flygplatsen och den luxemburgska staten. Alla passagerare får en kupong som innebär att man kan testa sig antingen på flygplatsen direkt eller vid någon av de etablerad testfaciliteterna i Luxemburg skriver Simple Flying.
  • Brasilianska Embraer förväntas få ett lån på 600 miljoner amerikanska dollar enligt Reuters. Lånet ska användas till den civila produktionen av flygplan där Embraer ser möjligheter med sina mindre flygplan då det de närmaste åren kommer att vara färre resenärer som flyger. Förutom lånet på 600 miljoner dollar avser Embraer även att skapa ett nytt samarbete med en partner i framtiden för att kunna utveckla nya produkter framöver efter att samarbetet med Boeing kollapsat tidigare i år.
  • Ukraine International Airlines, UIA, kommer från den 15 juni att börja flyga både inrikes och utrikes enligt ett pressmeddelande. Till en början kommer UIA att flyga med 14 flygplan för att sedan öka detta till 28. I steg ett av sin återuppstart som ska vara fram till april 2021 kommer man att flyga kort- och medeldistanslinjer för att i steg två börja att återintroducera långlinjer från Kiev då man först i april 2021 räknar med att ha feederlinjer in till Kiev för långlinjerna hyfsat igång vid den tidpunkten. Enligt Planespotters har UIA 38 flygplan i sin nuvarande flotta men med nästan en halvering av antalet passagerare under 2020 och färre passagerare de närmaste åren talar mycket för att några flygplan kommer att fasas ut.
  • Emirates räknar med att ha hela sin flygplansflotta i full drift igen under sommaren 2022. Bolagets VD Tim Clark säger till Financial Times att Airbus A380, som fasats ut av en del flygbolag på grund av coronapandemin, fortsatt har en plats hos Emirates och man kommer inte fasa ut fler A380-flygplan de kommande åren än vad som var tänkt före coronakrisen. Emirates har 115 Airbus A380 i sin flotta och är med det den överlägset största operatören av flygplanstypen i världen. Airbus superjumbo kompletteras med drygt 150 Boeing 777-300ER i Emirates flotta.

(Foto: Maarten Visser)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.