Allt större el-flygplan kommer upp i luften

Det hittills största flygplanet som enbart drivs av el, en modifierad Cessna Grand Caravan som har plats för upp till 14 passagerare, premiärflög den 29 maj och testpiloten var mycket nöjd efter den första flygningen.

Utvecklingen av el-flygplan fortsätter framåt. Den 29 maj premiärflög en modifierad Cessna Grand Caravan som enbart drevs av en el-motor. Modifieringen av flygplanet som vanligtvis drivs av en turboproppmotor har gjorts av MagniX som även modifierade en de Havilland Beaver till världens första el-passagerarflygplan som premiärflög i december 2019.

Den första flygningen med en Cessna Grand Caravan som enbart drivs av el gjordes över Moses Lake, Washington och varade i 30 minuter. Testpiloten beskriver flygningen som helt felfri och MagniXs VD Roei Ganzarski benämner flygningen som ”ett verkligt betydande moment för luftfarten” skriver Flight Global. El-motorn som användes har fått namnet Magni500.

Cessna Grand Caravan har plats för 10-14 passagerare och med elmotorn kommer flygplanet vara perfekt för flygningar på upp till 80 mil uppger MagniX. Laddningstiden för batterierna blir ungefär lika lång som flygtiden på en flygning. Flyger man i 30 minuter blir också laddningstiden ungefär 30 minuter. I den nuvarande konfigurationen kan flygplanet flyga 16 mil med 4-5 passagerare, inkluderat reservkraft.

Motortypen på den modifierade Grand Caravanen, Magni500, får sin kraft från ett 750 volts litiumjon-batterisystem som väger ett ton. Förutom de miljömässiga fördelarna med el-motorer är de också billigare i drift än traditionella flygplansmotorer. Under premiärflygningen på 30 minuter konsumerade motorn el till en kostnad av enbart 56 svenska kronor.

Precis som det svenska el-flygplanet, ES-19 som utvecklas av Heart Aerospace i Göteborg, ser MagniX tillsammans med partnern AeroTEC en marknad för el-flygplan på mindre och relativt korta rutter som tidigare har flugits men som ofta har försvunnit på grund av lönsamhetsproblem. I Sverige kan el-flygplan exempelvis skapa möjlighet för att linjer som Örnsköldsvik-Luleå, Norrköping-Visby och Östersund-Skellefteå kan flygas ofta.

(Foto: MagniX)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.