Kapaciteten ökar – upp 16 procent

Nästan 60 flygbolag kommer åter upp i luften igen under veckan och detta tillsammans med kapacitetsökningar hos de flygbolag som tidigare flugit innebär att kapaciteten bland världens flög ökar med nästan 16 procent under den första veckan i juni jämfört med sista veckan i maj.

OAGs veckorapport om den globala kapaciteten hos flygbolagen visar på ljusa siffror. Den första veckan i juni, 1-7 juni, visar på en kapacitetsökning bland världens flygbolag på nästan 16 procent jämfört med föregående vecka. Det beror främst på att nästan 60 flygbolag återupptar sin verksamhet under den nuvarande veckan, men också kapacitetsökningar hos de flygbolag som sedan tidigare flugit. Den globala kapaciteten ligger dock fortsatt 66 procent lägre än 2019 års nivåer.

Under den nuvarande veckan erbjuder världens flygbolag 36,7 miljoner stolar och efterfrågan blir nu den kritiska faktorn för alla flygbolag i återhämtningsfasen och OAG varnar för att det kan komma att bli kapacitetsneddragningar igen under sommaren beroende på hur efterfrågan varierar och utvecklar sig.

Nordöstra Asien är den region som ligger närmast nivåerna innan coronakrisen och då är man ”endast” 37 procent under kapacitetsnivåerna före krisen och inrikestrafiken i regionen är på 80 procent av kapaciteten som fanns före krisen. Samtliga regioner förutom Sydamerika och södra Asien visar på ökningar av kapaciteten under veckan, i västra Europa ökar kapaciteten med nästan 41 procent till 2,5 miljoner stolar och i centrala samt östra Europa ökar antalet tillgängliga stolar med 32 procent till 1,6 miljoner stolar. I Mellanöstern är kapaciteten nu 128 procent högre jämfört med föregående vecka och även i Centralamerika ökar kapaciteten kraftigt under veckan med 125 procent.

OAGs analytiker John Grant ser att den första veckan i juni kan vara vändpunkten för flygindustrin när det gäller kapacitet, men det gäller att vara försiktig med förväntningar inför sommaren. Detta då det fortsatt råder en osäkerhet och att förtroendet hos resenärer fortsatt måste återupprättas för att få igång resandet igen.

(Foto: Panhard)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.