COVID-19-uppdatering 2 juni

Uniteds sommarlinje till Stockholm är inställd, Norge förlänger sitt stödprogram till flygbolag och Iberia återupptar fler spanska och internationella flyglinjer i juli, däribland till Sverige.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 2 juni.

  • United Airlines sommarlinje mellan New York-Newark och Stockholm Arlanda ställs, föga förvånande, in på grund av coronakrisen enligt Airlineroute. Linjen skulle trafikerats dagligen med en Boeing 757-200. Tidigare har både United och Delta trafikerat Stockholm-New York året runt samt enbart under sommaren, men 2017 lämnade Delta och sedan dess har Star Alliance-kollegorna SAS och United varit de enda som flugit till USA från Stockholm i konkurrens med Norwegian.
  • Kuwait Airways ska säga upp 1 500 av ungefär 7 000 anställda enligt ch-aviation. Minskningen av personalstyrkan är en del i flygbolagets strategi att vända på den ekonomiska utveckling bolaget har. Kuwait Airways stoppade sina reguljära flygningar den 12 mars på grund av coronakrisen och har sedan dess genomfört 200 repatrieringsflygningar för att få hem straffade kuwaitiska medborgare. Kuwait Airways har en flygplansflotta som består av 28 flygplan fördelat på tio Boeing 777, 13 Airbus A320 och fem Airbus A330.
  • Norge har beslutat att förlänga sitt stödprogram för flygbolag på sex miljarder norska kronor till slutet på oktober. Tidigare var det tänkt att stödprogrammet skulle upphöra den 30 juni, men nu förlängs det på grund av att påverkan från coronapandemin på flygbranschen fortsatt är stor. Förlängningen av stödprogrammet säkrar viktig flygtrafik i landet framöver då flygbolag som tar del av stödprogrammet ska upprätthålla en viss flygtrafik. Samtidigt får flygbolag som inte ansökt om att få ta del av stödprogrammet ännu mer tid på sig att få in en ansökan skriver Flight Global.
  • I ett pressmeddelande skriver Iberia att man från den 1 juli kommer att erbjuda 21 procent av sin tidigare planerade kapacitet. Detta inkluderar flygningar till 40 destinationer inrikes i Spanien samt Europa och i augusti utökas antalet destinationer till 53. Under juni kommer Iberia att flyga ett minimalt flygprogram som förbinder Madrid med spanska destinationer samt London och Paris. För Skandinaviens del kommer Iberia att börja flyga till Stockholm under juli och i augusti återupptar man även flygningar till Köpenhamn.
  • Inrikestrafiken i Indien har kommit igång, men utrikestrafiken står fortsatt still och kommer att göra så fram till den 30 juni enligt Simple Flying. Indiens civila luftfartsmyndighet har på Twitter publicerat sitt beslut om att förlänga stoppet för utrikesflygningar till och från Indien, något som man först stoppade i mitten av april. Stoppet för internationella flyg slår hårt mot den indiska turismen som under 2018 stod för åtta procent av Indiens BNP.

(Foto: Rui Miguel)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.