Mora och Sälen vill ha upphandlat flyg till Stockholm

Politiker i Dalarna gör återigen ett försök att få tillbaka upphandlad flygtrafik till Moras flygplats och denna gång har man lämnat in en begäran till regeringen om upphandlat flyg från Mora i kombination med Sälens flygplats till Stockholm.

Anna Heed, kommunalråd i Mora kommun beskriver frågan om upphandlat flyg eller inte på Mora flygplats som en fråga om överlevnad för SVT Dalarna och tillsammans med Malung-Sälens kommun och Region Dalarna har Mora kommun skickat in en begäran till regeringen om upphandlat flyg till Dalarna. Efter att Mora flygplats tappade sin reguljära flygtrafik till Stockholm Arlanda under 2018 har Mora kommun försökt att få Trafikverket att upphandla flyg till Stockholm, men när ett nytt försök nu görs gör man det tillsammans med ytterligare en flygplats i Dalarna.

Begäran om upphandlat flyg som lämnats till regeringen inkluderar även Scandinavian Mountains Airport i Sälen och förslaget som de två kommunerna och Region Dalarna lämnat innebär daglig trafik på sträckan Sälen-Mora-Stockholm.

”Det är så att vi vill säkra jobben i våra kommuner. Vi behöver ju en betydligt bättre tillgänglighet än vi har idag och flyget är en viktig förutsättning för de branscher som är viktiga i just våra områden”, säger Anna Heed kommunalråd i Mora kommun till SVT Nyheter.

”Idag tar det sex timmar härifrån (Sälen), minst till Stockholm och då kan man hellre bosätta sig i centrala London om man ska pendla till Stockholm och då förstår alla att det inte verkar riktigt klokt”, säger Ulf Berg regionråd till SVT Nyheter.

Mora flygplats står sedan våren 2019 helt utan flygtrafik då BRA upphörde med sin säsongslinje till Ängelholm som sedan flyttats till flygplatsen utanför Sälen. Scandinavian Mountains Airport har under den gångna vintersäsongen haft trafik till Stockholm med två avgångar i veckan till Bromma flygplats med BRA. Det är dock osäkert hur trafiken på Sälens flygplats blir den kommande vintern på grund av BRAs rekonstruktion och coronakrisen.

(Foto: Scandinavian Mountains Airport)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.