COVID-19-uppdatering 1 juni

Wizz Air fortsätter med sina expansionsplaner med två nya baser under sommaren, easyJet ska säga upp 30 procent av sina anställda och Lufthansa har accepterat EU-kommissionens krav för att kunna ta del av det tyska stödpaketet.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 1 juni.

  • Wizz Air fortsätter sin plan med att expandera sig ur coronakrisen. Det ungerska lågprisflygbolaget kommer att öppna två nya baser, en på Larnaca, Cypern och en på Malpensas flygplats utanför Milano under sommaren. Två Airbus A320 baseras på Cypern och fem i Milano som kommer att flyga på 20 linjer. Wizz Air kommer med start i början av juli att trafikera tio linjer från Larnaca, bland annat till Åbo, Billund och Köpenhamn. Förutom de nya baserna har Wizz Air även aviserat fyra nya flyglinjer från London Luton till Spanien som ska startas i juli med undantag för en linje till Las Palmas som får trafikstart i oktober.
  • Lufthansa har accepterat att man måste lämna i från sig ett antal slottar i Frankfurt och München i utbyte mot EU-kommissionens godkännande av det tyska ekonomiska stödet på nio miljarder euro till flygbolaget. Det är 24 slottar som Lufthansa har tvingats avstå från och de slottarna ska fördelas till andra europeiska flygbolag som inte trafikerar flygplatserna nu skriver The National.
  • Chefen över världens största flygplats mätt i antalet passagerare, Atlanta Hartsfield-Jackson International Airport, John Selden tror att det kan ta upp till fem år innan flygtrafiken har återhämtat sig till nivåerna innan coronakrisen rapporterar The Atlanta Journal-Constitution. Storflygplatsen ser dock redan nu en positiv trend då passagerarutvecklingen vänt något uppåt. I april låg passagerarsiffrorna 97 procent under 2019 års nivåer men nu är antalet passagerare 88 procent lägre jämfört med 2019. Redan under nästa år hoppas John Selden att antalet passagerare ska ha återhämtat sig till ungefär hälften av 2019 års passagerarsiffror.
  • easyJet har tillkännagivit att man ska reducera personalen med 30 procent som en följd av en minskad kapacitet under årets fjärde kvartal. Andra åtgärder som det brittiska lågprisflygbolaget kommer att ta till är en omorganisation av linjenätet och bolagets besättningsbaser för att öka effektiviteten i verksamheten. Samtidigt meddelar easyJet att antalet bokningar inför sommaren ökar och att det även ser bra ut inför den kommande vintersäsongen bokningsmässigt.

”Vi inser att det är mycket svåra tider och vi måste överväga mycket svåra beslut som kommer att påverka våra medarbetare, men vi vill skydda så många jobb som vi kan på lång sikt”, säger easyJets svenske VD Johan Lundgren i ett pressmeddelande om beskedet att man ska säga upp 30 procent av de anställda.

  • Budgivningen om Virgin Australia går vidare och snart kommer konkursförvaltaren att presentera de två kvarvarande kandidaterna för att ta över flygbolaget skriver Reuters. Det finns nu fyra budgivare och det är bland annat Cyrus Capital som har innehav i American Airlines och Indigo Partners som är delägare i Frontier Airlines, Wizz Air, Volaris samt JetSmart. Betydelsen Virgin Australia har för Australien är stor då man har varit Qantas största konkurrent och är tillsammans med Qantas, en av de två stora spelarna på den australiensiska marknaden.

(Foto: Nel Botha)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.