SAS planerar för A321LR på Arlanda och Gardermoen

I spåren av coronapandemin ser det ut som att SAS kommer att rikta ett allt större fokus på Köpenhamn när det gäller långlinjer och både Oslo- samt Stockholmbaserna ser ut att få Airbus A321LR-flygplan för långlinjetrafik istället för Airbus A330.

SAS beställning på tre Airbus A321LR ligger fast och bolaget kommer att ta emot samtliga tre, men syftet med flygplanen från början, att trafikera nya långlinjer där stora widebody-flygplan inte bedöms vara lönsamma, till exempel Göteborg-New York, ser ut att ha försvunnit. I SAS kvartalsrapport går det nämligen att läsa att bolaget planerar att basera A321LR-flygplan på Oslo Gardermoen och Stockholm Arlanda vilket talar för att det samtidigt blir mer fokus på långlinjer med widebody-flygplanen Airbus A330 och A350 till och från Köpenhamn Kastrup.

De A321LR som ser ut att baseras i Oslo och Stockholm kommer troligen att trafikera utvalda långlinjer där efterfrågan är tillräcklig för både flygningar från Köpenhamn och Norge eller Sverige. Detta innebär att SAS som hoppades kunna starta nya långlinjer från exempelvis Aalborg eller Göteborg med A321LR ser ut att använda sin tre A321LR på det befintliga långlinjenätet, till exempel Stockholm-New York, på grund av att efterfrågan har minskat som en följd av coronakrisen. Långlinjerna bedöms vara de linjerna som har svårast att återhämta sig efter krisen.

Med fokus på Köpenhamn som det stora navet för SAS långlinjer är planen troligen att kunna få in resenärer från hela Skandinavien och till viss del norra Europa för att fylla de betydligt större widebody-flygplanen där för flygningar till Nordamerika och Asien. Som en jämförelse kommer SAS Airbus A321LR att ha plats för 157 passagerare medan de nya A350-flygplan nästan tar det dubbla, 300 passagerare.

Läs mer om SAS A321LR och framtiden i ett inlägg som tidigare har publicerats på flyg24nyheter ”Får Airbus A321LR en ny roll hos SAS i spåren av coronakrisen?”

(Foto: SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.