Halmstad vill inleda en diskussion med SAS

Beskedet under torsdagen att Ängelholm Helsingborg Airport kommer att stoppa driften tills vidare efter sommaren öppnar upp för relativt närbelägna Halmstad City Airport där den 1:e vice ordföranden i Halmstad kommunstyrelses utskott för tillväxt och hållbar utveckling vill inleda diskussioner med SAS.

Under torsdagen kom Peab med beskedet att man stoppar driften av Ängelholm Helsingborg Airport tills vidare. Detta då intäkterna är noll och flygplatsen förlorar en miljoner kronor varje vecka. Peab har gjort det tydligt att Ängelholm Helsingborg Airports öde nu ligger i händerna på kommunerna i nordvästra Skåne.

Medan kommunerna i nordvästra Skåne och Peab fortsätter att förhandla om Ängelholm Helsingborg Airport ser Halmstad City Airport som ligger närmare sex mil norr om den skånska flygplatsen möjligheter. Ett flygbolag som Halmstad vill locka till sig är SAS som trafikerat Ängelholm-Stockholm Arlanda och avser att göra så även under sommaren, men efter det kan Halmstad bli aktuellt för SAS om det står klart att Ängelholm Helsingborg Airport definitivt läggs ner.

Den 1:e vice ordföranden i kommunstyrelsens utskott för tillväxt och hållbar utveckling i Halmstad, Lovisa Aldrin, säger till SVT Halland att eftersom SAS inte trafikerar Halmstad vore det intressant att inleda en diskussion. Samtidigt tror Lovisa Aldrin att flygandet i Halmstad kan få ett uppsving och att attraktiviteten för Halmstad City Airport ökar efter beskedet att driften på Ängelholm Helsingborg Airport stoppas tills vidare.

”Vi vet redan nu att många som bor i Laholmsområdet väljer Ängelholm i dagsläget. Norra Skåne har rätt långt ner till Sturup och det här ökar attraktiviteten för Halmstad flygplats. Ekonomiskt kan det vara positivt för Halmstad men det är tråkigt för flygnäringen att en flygplats läggs ned”, säger Lovisa Aldrin till SVT Halland.

I nuläget har Halmstad City Airport ingen trafik då det enda reguljära trafikerande bolaget BRA befinner sig i rekonstruktion. Innan coronakrisen flög BRA upp till fyra gånger per dag mellan Halmstad och Stockholm Bromma medan Ängelholm Helsingborg Airport hade upp till 13 avgångar per dag till Stockholm med både BRA och SAS.

(Foto: Halmstad City Airport)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.