COVID-19-uppdatering 29 maj

SAS skjuter upp leveranser av nya flygplan, IATA varnar för att ett förändrat bokningsbeteende kan försvåra för flygbolagen och Air France påbörjar bantningen av inrikesflyget efter krav från den franska staten.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 29 maj.

  • SAS kommer att skjuta upp leveranser av nya Airbus-flygplan. I redovisningen av det andra kvartalet i räkenskapsåret skriver VD Rickard Gustafson att SAS framöver kommer att skjuta upp och anpassa framtida leveranser av flygplan från Airbus och leasegivare, till dess att efterfrågan återvänder. Under räkenskapsåret 2020 kommer SAS att ta emot fem nya flygplan och under 2021 åtta stycken. År 2022 och 2023 blir det några fler med leveranser av 13 respektive 17 stycken. Det är främst Airbus A320neo-flygplan, men även fem A350 och tre A321LR som kommer att levereras fram till och med 2022. 2023 och 2024 är det i nuläget endast A320neo-flygplan som ska levereras.
  • IATA varnar för att ett förändrat bokningsbeteende från resenärerna kan komma att påverka flygbolagens likviditet och göra prissättning samt planering mer osäker skriver check-in.dk. Det förändrade bokningsbeteendet som man sett i Kina när flygtrafiken startas upp efter coronakrisen är att allt fler väntar att boka sin resa så sent som 0-3 dagar innan resan och det är detta som riskerar att försvåra för flygbolagen. IATA visar att 61 procent av bokningarna mellan mars och maj har skett 0-3 dagar innan avresan jämfört med 46 procent av bokningarna i samma period 2019 på den kinesiska inrikesmarknaden. Det finns dock flera faktorer som talar för att detta bara är en tillfällighet då det exempelvis finns en större bokningsflexibilitet hos flygbolagen just nu jämfört med ett normalläge.
  • För att få hjälp av den franska staten att ta sig igenom coronakrisen förband sig Air France att inte konkurrera med tåg på inrikessträckor där tågets restid är under 2,5 timmar. Detta får nu konsekvenser för inrikestrafiken hos det franska flygbolaget rapporterar Business Traveller. Air France kommer att minska sitt utbud med 40 procent på den franska inrikesmarknaden under 2021 och dotterbolaget HOP som trafikerar många inrikeslinjer kommer att lägga ner sin verksamhet på Orly-flygplatsen i Paris. Hur de korta inrikeslinjerna som feedar Air France internationella linjenät på Charles de Gaulle-flygplatsen kommer att påverkas återstår att se.
  • Boeing ska säga upp mer än 12 000 av 160 000 anställda. Av de 12 000 anställda som ska lämna är det 6 770 som lämnar ”ofrivilligt” enligt Reuters. Det kommer även att bli fler anställda som ska sägas upp på Boeing under de kommande månaderna i ett försök att sänka kostnaderna som en följd av att efterfrågan på flygplan har minskat. Sedan tidigare har Boeing även haft stora problem med 737 MAX och den amerikanske flygplanstillverkaren har återupptagit produktionen av MAX-flygplanen nu igen. Beskedet om att man återupptagit produktionen av 737 MAX fick Boeing-aktien att stiga först med 3,3 procent och senare ytterligare 4,6 procent under onsdagen.
  • En diplomatisk dispyt mellan Serbien och Montenegro gör att Serbien har förbjudit Montenegro Airlines att flyga till Belgrad som är en av de viktigaste destinationer för Montenegro Airlines. Anledningen är att Montenegro öppnat upp sina gränser för nio länder i Europa och Serbien är inte en av de länderna enligt Simple Flying. Serbien motiverar sitt beslut med att Montenegro stängda gräns mot Serbien orsakar stor skada för Air Serbia då Montenegro har skadat principen om ömsesidighet. Air Serbia och Montenegro Airlines har tidigare samarbetat tätt på flygningar från både Tivat och Podgorica till Belgrad och lär troligen göra så även i framtiden.

(Foto: SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.