COVID-19-uppdatering 28 maj

De stora skulderna som flygbolagen samlar på sig kommer att skada återhämtningen för flygbranschen menar IATA, Michael O’Leary ser rött efter Lufthansas besked att man får statligt stöd från Tyskland och Hong Kong tillåter från den 1 juni transferpassagerare igen.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 28 maj.

  • De stora skulderna som många flygbolag samlar på sig både genom överenskommelser om statliga lån och coronakrisen i sig kommer att försvåra flygbranschens återhämtning efter krisen varnar IATA. Enligt Reuters kommer skulderna bland världens flygbolag att ha ökat till 550 miljarder dollar vid årets slut efter att statliga räddningspaket på 123 miljarder dollar tillkännagivits. Ytterligare 52 miljarder dollar i skulder har flygbolagen dragit på sig i samband med banklån utan statlig inblandning. Alla lån kommer att leda till svagare ekonomi hos flygbolagen vilket i sin tur påverkar återhämtningen för flygbolagen menar IATA.
  • Det statliga stödet till Lufthansa har fått Ryanairs VD Michael O’Leary att se rött. O’Leary menar att Lufthansa är beroende av statsstöd och att stödet kommer förstärka Lufthansas ”monopol-liknande grepp om den tyska flygmarknaden” skriver Simple Flying. Michael O’Leary har tidigare kallat Lufthansa för den för fulla farbrorn på ett bröllop på grund av det tyska flygbolagets planer på att få ekonomisk stöttning från den tyska staten. Stödet till Lufthansa blev klart i veckan och Lufthansa kommer att få nio miljarder euro från den tyska staten för att ta sig igenom coronakrisen.

”Lufthansa är beroende av statligt stöd. När det uppstår en kris är Lufthansas första reflex att lägga handen i den tyska regeringens ficka … Lufthansa hävdar att de behöver nio miljarder euro från den tyska regeringen, en miljard euro från den schweiziska regeringen, 800 miljoner euro från den österrikiska staten och 500 miljoner euro från den belgiska regeringen när man snubblar runt i Europa och suger upp så mycket statligt stöd som man kan samla in”, säger Ryanairs VD Michael O’Leary om Lufthansa.

  • Croatia Airlines börjar att flyga till Köpenhamn från Zagreb igen från den 1 juni enligt Airlineroute. Croatia Airlines kommer att flyga dagligen på sträckan med Bombardier Dash 8 Q400. Förutom Köpenhamn kommer Croatia Airlines även att flyga till Split, Dubrovnik, Frankfurt och Amsterdam från Zagreb under början av juni.
  • Austrian Airlines hat fått klart med sitt stöd från Österrike för att klara av coronakrisen. Det handlar om 300 miljoner euro i lån som garanteras av den österrikiska staten, men samtidigt som man gjort klart med stödet skjuter Austrian fram trafikstarten för sjätte gången till den 14 juni. Austrian Airlines förfrågan om statligt stöd låg på 767 miljoner euro och har alltså blivit rejält bantat efter förhandlingar med Österrike. Även ett nytt avtal med markpersonalen inom Austrian Airlines som innebär lönesänkningar med 15 procent ska hjälpa det österrikiska flygbolaget att spara 300 miljoner euro under de kommande fyra åren enligt Simple Flying.
  • En av Asiens viktigaste nav, Hong Kong, kommer från den 1 juni att tillåta transferpassagerare igen efter ett stopp på två månader. Besökare kommer dock fortsatt att vara förbjudna att komma in i Hong Kong. Beskedet om att transferpassagerare tillåts är viktigt för Cathay Pacific som är det största flygbolaget som är baserade i Hong Kong och bolaget har den senaste tiden flugit med 97 procent mindre kapacitet än planerat skriver Simple Flying. Detta har inneburit att Cathay enbart flyger till 14 destinationer istället för 80 destinationer som man flög till innan coronakrisen.

(Foto: Wylkie Chan)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.