Ängelholm Helsingborg Airport stoppar driften tills vidare

Ängelholm Helsingborg Airport stoppar driften av flygplatsen och nästan samtliga anställda sägs upp. Det meddelar Peab under torsdagsförmiddagen.

Passagerarantalet på Ängelholm Helsingborg Airport har successivt minskat under de senaste åren och när coronapandemin slog till blev läget akut med en dramatisk nedgång i flygtrafiken. Då flygplatsen inom överskådlig tid inte kommer att generera några intäkter måste kostnaderna minimeras, därför lägger Peab ner driften tills vidare. Nästan samtliga anställda har under torsdagen sagts upp och de som fortsatt kommer att jobba kvar arbetar med att behålla flygplatsens certifikat för en eventuell fortsatt drift av flygplatsen.

”Vi har drivit flygplatsen i tio års tid och under de senaste åren har vi framfört att vi långsiktigt inte kan ta ensamt ansvar för denna viktiga samhällsfunktion. Coronapandemins effekter på resandet har ställt frågan på sin spets. Utan intäkter och med en oklar framtid för flyget måste vi nu tyvärr ta steget och stänga flygplatsen tills vidare. Samtidigt har jag goda förhoppningar om att kommunerna i Nordvästskåne vill hitta en lösning så att flygplatsen kan återstartas i framtiden”, säger Jesper Göransson, VD och koncernchef Peab.

Peab har långt framskridna och konstruktiva diskussioner med ett antal kommuner i Nordvästskåne om förutsättningarna för att bedriva flygplatsverksamheten och de ekonomiska konsekvenserna för detta. En förutsättning i förhandlingarna är att det ekonomiska ansvaret ska bäras av andra än Peab. Förutsättningarna för återstart av flygplatsen bestäms därmed inte av Peab.

”Peab som ägare har varit tydliga med att de inte ensamma kan bära kostnaden för flygplatsen längre, vi har inlett diskussioner med de närliggande kommunerna i Familjen Helsingborg om hur en eventuell framtid för flygplatsen ska kunna säkras. Det ser jag som enda möjligheten att öppna igen”, säger Christian Ziese VD på Ängelholm Helsingborg Airport till SVT Nyheter Helsingborg.

SAS kommer tills vidare att trafikera flygplatsen med start den 15 juni trots beslutet att driften av Ängelholm Helsingborg Airport ska stoppas framöver. Driften av flygplatsen kommer att fortgå åtminstone under sommaren.

(Foto: Peter Wemmert)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.