3,7 miljarder i förlust för SAS

I det senaste kvartalet, februari-april, för SAS nuvarande räkenskapsår redovisar bolaget en förlust på 3,7 miljarder kronor före skatt. Huvudorsaken till förlusten är coronakrisen.

Intäkterna nästan halverades under SAS kvartal februari-april på grund av coronakrisen vilket i sin tur landade i en förlust på nästan 3,5 miljarder kronor efter skatt, 3,7 miljarder kronor före skatt, för det skandinaviska flygbolaget. SAS VD Rickard Gustafson skriver i en kommentar om hur coronakrisen påverkar flygbolaget.

”Det som började med reserestriktioner till Fastlandskina ledde snabbt till globala reserestriktioner, karantän och starka rekommendationer mot icke-nödvändiga resor. Detta ledde till att grunden för vår affär försvann och nästan hela vår flygplansflotta har stått på marken från mitten av mars. I slutet av kvartalet flög SAS främst begränsade inrikesnätverk i Norge och Sverige, kompletterat med ett fåtal internationella flygningar för att hämta hem skandinaviska passagerare. För första gången i bolagets historia hade SAS inte några reguljära internationella flygningar till/från Skandinavien.”

Under kvartalet har SAS bland annat inlett processen med att minska arbetsstyrkan med upp till 5 000 heltidstjänster samtidigt som det pågår konstruktiva diskussioner med de största ägarna om en rekapitaliseringsplan för att säkra tillräckliga nivåer av finansiering och eget kapital för framtiden för SAS.

För de första sex månaderna, november-april, i SAS räkenskapsår, redovisar man en förlust på sammanlagt 4,8 miljarder kronor före skatt jämfört med 1,8 miljarder kronor i förlust under samma period det föregående räkenskapsåret.

(Foto: SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.