LATAM ansöker om konkursskydd

Sydamerikas största flygbolag LATAM Airlines har ansökt om konkursskydd i USA på grund av det minimala resandet som en följd av coronakrisen.

LATAM Airlines har ansökt om konkursskydd i USA enligt landets Chapter 11 som går att likna vid en svensk företagsrekonstruktion. LATAM är Sydamerikas största flygbolag med baser och dotterbolag i bland annat sju länder i Sydamerika och följer nu det näst största sydamerikanska flygbolaget Avianca som ansökte om konkursskydd i USA i mitten av maj.

Orsaken till LATAMs konkursskydd är coronakrisen och det fall i resandet som skett. LATAMs verksamhet kommer att pågå som vanligt medan företaget rekonstrueras och enligt Reuters har man nu 1,3 miljarder dollar på sina bankkonton just nu.

”Vi har genomfört en serie svåra åtgärder för att mildra effekterna av denna oöverträffade branschstörning, men i slutändan utgör denna väg det bästa alternativet,” säger LATAMs VD Roberto Alvo om beslutet att ansöka om konkursskydd.

LATAMs dotterbolag i Peru, Brasilien och Paraguay omfattas inte av konkursskyddet och den brasilianska delen av LATAM befinner sig i diskussioner med den brasilianska staten om ett räddningspaket.

LATAM bildades 2012 efter att LAN Airlines i Chile och TAM Airlines i Brasilien gick ihop. Under förra året köpte Delta Air Lines 20 procent av LATAM för 1,9 miljarder dollar. I april drog LATAM ner på kapaciteten med 95 procent och i juli hoppas man ha en trafik som motsvarar 18 procent av verksamheten innan coronakrisen.

(Foto: Rafael Luiz Canossa)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.