COVID-19-uppdatering 27 maj

KLM hoppas att anställda frivilligt ska lämna flygbolaget, till exempel genom pensionsavgångar, Ryanair stänger ner Laudas största bas i Wien och Lufthansa bekräftar att man är överens med den tyska staten om ett räddningspaket.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 27 maj.

  • Från den 1 juni kommer KLM att introducera ett program som innebär att deras anställda frivilligt kan lämna flygbolaget i ett försök att undvika framtida uppsägningar enligt ett pressmeddelande. KLM hoppas att exempelvis anställda som kan tänka sig att gå i pension ska göra detta och bolaget säger att man hellre ser att medarbetarna lämnar bolaget frivilligt än att KLM ska tvingas ta det ”smärtsamma” beslutet att tvingas säga upp medarbetare. KLMs avgångsprogram kommer att erbjuda de som frivilligt lämnar bolag ett bättre avgångspaket samtidigt som det banar väg för de som vill arbeta kvar på flygbolaget skriver KLM i pressmeddelandet.
  • Ryanairs dotterbolag, Lauda, kommer att stänga sin största bas, i Wien vilket innebär att 300 anställda kommer att förlora sina jobb. Nedstängningen av basen grundar sig i en konflikt mellan Lauda och fackförbund enligt Aerotime Hub. Redan tidigare i år hotade Ryanair med att stänga basen i Wien om de anställda i Lauda inte gick med på sänkta löner men fackförbundet Vida i Österrike menar att Ryanairs krav är förkastliga. Lauda har kvar baser i Düsseldorf, Stuttgart och Palma de Mallorca, men Wien var den överlägset största basen med 15 av Laudas 27 flygplan baserade där.
  • Sydafrika har avsatt 212 miljoner dollar till South African Airways, SAA och nio miljoner dollar till South African Express. Pengarna ska användas för att driva flygbolagen vidare vad det verkar och ytterligare pengar har avsatts till SAA för de kommande fem åren. Tidigare har den sydafrikanska staten sagt att man vill starta ett nytt flygbolag istället för att ständigt pumpa in pengar i SAA, men nu verkar det alltså som man valt det senare alternativet enligt ch-aviation. Coronakrisen såg tidigare ut att vara spiken i kistan för SAA, men bolaget fortsätter att flyga även under krisen.
  • Lufthansa uppger nu också att det räddningspaket till flygbolaget som man förhandlat med den tyska staten om är klart. Detta innebär att Lufthansa totalt kommer att få ta del av nio miljarder euro för att ta sig igenom coronakrisen. I utbyte får den tyska staten en 20-procentig ägarandel som kan komma att utökas till 25 procent enligt ett pressmeddelande.

Under den andra halvan av juni kommer Lufthansa att börja flyga till ytterligare 20 destinationer. Det uppger Aviation24. Samtliga 20 destinationer ska flygas från Frankfurt och det är främst semesterresmål som Rhodos, Ibiza, Malaga och Dubrovnik. Lufthansa kommer även att utöka antalet avgångar till Mallorca från den andra halvan av juni.

  • Air New Zealand förlänger tidsperioden för sitt kraftigt reducerade trafikprogram fram till den 31 augusti enligt ett pressmeddelande. Det nya zeeländska flygbolaget hade tidigare satt slutdatum för det kraftigt reducerade trafikprogrammet till den siste juni, men nu blir det alltså ytterligare två månader med kraftig reducerad trafik. Air New Zealand har minskat sin internationella kapacitet med 95 procent och idag flyger man till Australien tolv gånger i veckan, en gång i veckan till Niue samt fem flygningar i veckan till Los Angeles och två till Hong Kong från Nya Zealand.

(Foto: Laudamotion)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.