Saab kammar hem ny order och förlänger avtal med Försvarsmakten

Saab har nyligen säkrat en beställning på bolagets Airborne-system Erieye AEW&C och man har också förlängt sitt avtal med Försvarsmakten gällande underhåll och support för SK60-flygplan.

Saab har tecknat ett avtal och fått en order på stridslednings- och luftbevakningssystemet Saab 2000 Erieye AEW&C. Ordern är värd 1,6 miljarder kronor och leveranser kommer att ske mellan 2020 och 2023 enligt ett pressmeddelande. vilket indikerar att det är flera flygplan som ska levereras. Saab arbetar med Erieye i Göteborg, Järfälla, Linköping, Luleå och Arboga.

Det är inte bara Erieye AEW&C som lockar hos Saab. Det svenska företaget har även förlängt ett avtal om underhåll och support med Försvarsmakten gällande skolflygplanet SK60. Förlängningen av avtalet gäller från den 1 juli i år till 2025 med en option på ytterligare ett år. Avtalet innebär att Saab ska se till att flygplanen är luftvärdiga och tillgängliga enligt de krav som Försvarsmakten ställer.

”Det här avtalet säkrar att de svenska stridspiloterna fortsatt får en riktig bra träning då flygvapnets SK60-flotta är tillgänglig för flera år framöver”, säger Ellen Molin chef för affärsområdet Support and Services på Saab.

Förlängningen av avtalet är ett liknande avtal som tecknades mellan Saab och Försvarsmakten under 2015. Huruvida Försvarsmakten och Flygvapnet tittar på att fasa ut SK60, som har flugit sedan 1967, för ett annat skolflygplan efter 2025 återstår att se. Saab och Boeing har tillsammans utvecklat skolflygplanet Boeing T-X, numera Boeing T-7 Red Hawk, som kan vara en tänkbar ersättare till SK60, men tidigare har detta först varit aktuellt från 2030.

”T-X är ett fantastiskt plan men just nu ser det inte ut att komma till Sverige. Möjligtvis kan det bli aktuellt efter 2030 om vi då också kan använda planet för andra uppgifter”, sade Anders Persson, tidigare chef för flygstaben, till Svenska Dagbladet i mars 2019.

(Foto: MilborneOne)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.