COVID-19-uppdatering 26 maj

Det är nu tillåtet att byta till inrikesflygningar på Vandas flygplats utanför Helsingfors efter en utrikesflygning, stolskapaciteten i Europa ökar och Lufthansa tillsammans med den tyska staten uppges vara överens om ett räddningspaket.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 26 maj.

  • De reserestriktioner som infördes på grund av coronapandemin har börjat att lyftas i Finland. Detta innebär bland annat att det åter är möjligt att byta från internationella flyg till inrikesflygningar på Helsingfors flygplats Vanda. Tidigare har personer som kommit med utrikesflyg till Helsingfors varit tvungna att resa vidare inom Finland utan att flyga enligt Aviation 24.

”Införandet av reserestriktioner i April skapade tillfälligt kraftiga förändringar för våra flygplatsprocesser och passagerarströmmar, vilket vi implementerade snabbt tillsammans med olika organisationer på flygplatsen. Att inrikesanslutningsflyg tillåts är goda nyheter för passagerare och gör resan till slutdestinationen enklare”, säger Ulla Lettijeff flygplatsdirektör på Helsingfors Vanda.

  • Lufthansa och den tyska staten uppges vara överens om ett räddningspaket för det tyska flygbolaget enligt AFP. Räddningspaket ska vara värt 95 miljarder kronor och innebär att den tyska staten kommer att äga 20 procent av Lufthansa. Tyskland kommer även att vara representerade i flygbolagets styrelse framöver. För att avtalet ska bli av ska det godkännas av Lufthansas aktieägare och EU-kommissionen.
  • Den globala kapaciteten hos flygbolagen sjönk med två procent den nuvarande veckan, 25 maj-31 maj, jämfört med föregående vecka. Det beror främst på minskningar av kapaciteten i Mellanöstern och Södra Asien enligt OAG. För Europas del är det fortsatt en positiv trend där det i de västra delarna noterades en kapacitetsökning med närmare tolv procent och i centrala- samt östra Europa erbjuds det drygt fem procent fler stolar än föregående vecka. Det är ökningar av kapaciteten i alla delar av världen förutom ovan nämnda Mellanöstern och Södra Asien. Jämfört med innan coronakrisen är kapaciteten i västra Europa just nu 90,3 procent lägre.
  • Som ett andra steg i att öppna upp Italien igen så öppnades flygplatser runt om i Italien däribland Olbia på Sardinien. Ett par timmar senare beslutade man dock att stänga Olbias flygplats igen vilket ställde till med problem rapporterar Corriere della Sera. En Eurowings-flygning från Düsseldorf lyfte nämligen mot Olbia i tron att man skulle få landa där men flygplanet, en Airbus A320, tvingadse vända tillbaka till Düsseldorf då man inte fått tillstånd att landa på Olbias flygplats. Airbus-flygplanet låg under 40 minuter i väntläge öster om den italienska flygplatsen för att reda ut varför man inte skulle få landa på Sardinien. Efter en flygning på ungefär fyra timmar var sedan tillbaka där man börjat, på Düsseldorfs flygplats.
  • Finnair har inlett diskussioner med sina anställda om uppsägningar. I ett pressmeddelande skriver bolaget att man inte kommer att kunna flyga sitt fulla trafikprogram på grund av coronakrisen vilket innebär att man inte har behov av all sin nuvarande personal. Finnair har idag 6 100 anställda och hoppas att diskussionerna ska leda till tillfälliga uppsägningar. Beskedet om diskussionerna rör även Finnairs anställda utanför Finland.

(Foto: Tiia Monto)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.