Industriflyg och BAM modifierar privatflyg till sjukvårdsflygplan

Industriflyg har tidigare flugit sjukvårdsmaterial till Sverige från Asien och nu arbetar man tillsammans med Bromma Air Maintenance, BAM, för att modifiera sina Falcon 7X-flygplan för att kunna transportera patienter ombord.

Efterfrågan på flygresor för passagerare har rasat och samtidigt har efterfrågan på fraktflygningar och sjuktransporter blivit större som en följd av coronakrisen och COVID-19-sjukdomen. Med bakgrund av det rådande läget har Industriflyg som är baserade på Bromma flygplats beslutat sig för att modifiera sina Dassault Falcon 7X-flygplan genom ett kompletterande typcertifikat för att kunna transportera patienter.

Modifikationen som görs tillsammans med Bromma Air Maintenance bildar sedan grunden för ett samarbete mellan Industriflyg och Karolinska Universitetssjukhusets ECMO-team som ska kunna rädda och transportera patienter över hela världen. ECMO innebär att syresättningen kommer från utanför kroppen genom ett membran, vilket innebär att man syresätter blodet med en konstgjord lunga.

Enligt Brian Liddle, VD på Industriflyg, pågår det just nu tester och dokumentation för att få modifikationen för att transportera patienter godkänd av EASA. Bromma Air Maintenances VD Peter Gustafsson har tidigare sagt till P4 Stockholm att de modifierade flygplanen blir som ett minisjukhus i luften med bårar och utrustning.

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.